Europarlament schválil směrnici o ochraně spotřebitele, dvojí kvalita potravin ale nekalou praktikou nebude

Události: Prohraná dvojí kvalita potravin (zdroj: ČT24)

Po několika letech sporů o dvojí kvalitu výrobků v EU schválil europarlament ve středu směrnici o ochraně spotřebitele v podobě, která zástupce z Česka zklamala. Nepodařilo se jim mimo jiné prosadit pozměňovací návrh, který by dvojí kvalitu produktů (zejména potravin) zařadil mezi nekalé praktiky. Tomu věnovala značnou část své pětileté práce i česká eurokomisařka Věra Jourová. Ta přitom schválení směrnice označila jako skvělou zprávu a uvedla, že „nyní máme jasná pravidla pro řešení otázky dvojí kvality.“

Po Evropské komisi schválený dokument požaduje, aby po dvou letech od vstupu směrnice v platnost posoudila aktuální stav a případně navrhla zařazení dvojí kvality výrobků mezi nekalé obchodní praktiky.

Názor, že se směrnice nevěnuje problematice dvojí kvality výrobků dostatečně, vyjádřila řada českých zástupců, kteří se podíleli na pozměňovacím návrhu, jenž by dvojí kvalitu zařadil mezi nekalé praktiky a který ve středu na plénu neprošel.

Mohli jsme dnes udělat definitivní tečku za debatami o množství kakaa v čokoládě v Německu a v Česku, bohužel se tak nestalo. Pro mne jako poslankyni zvolenou za Českou republiku je výsledek zklamáním.
Dita Charanzová
europoslankyně

Europoslankyni Ditu Charanzovou (ANO) mrzelo, že nebyly přijaty pozměňovací návrhy, kterých byla spoluautorkou. „Mohly situaci ještě zachránit. Osobně jsem o nich tento týden řadu kolegů přesvědčovala, bohužel ale nakonec v 751členném parlamentu nenašly dostatečnou podporu,“ řekla.

Podobně se vyjádřila také europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD), která se problematice dvojí kvality věnuje již od roku 2011. „Jako člověk, který téma do Bruselu přinesl a systematickou prací jej z nechtěného dotáhl až do zákonné úpravy, spokojená nejsem. Přijatý zákon totiž obsahuje řadu právních kliček, přímo šitých na míru velkým výrobcům, kteří z dvojí kvality mají velký byznys,“ řekla.

Není to úplný zákaz dvojí kvality bez výjimek, jak jsem navrhovala. Naopak, každé podezření na dvojí kvalitu musí složitě posuzovat dozorový orgán, sbírat důkazy, vyjádření výrobců… To v praxi nemůže fungovat.
Olga Sehnalová
europoslankyně

Ještě horší pak podle Sehnalové je, že směrnice připouští odůvodněné a objektivní faktory, díky kterým výrobci mohou potraviny a další zboží i nadále přizpůsobovat místním chutím a cenovým preferencím.

„Takže dovoleno je prakticky cokoliv,“ zdůraznila a poznamenala, že hodlá na zákazu dvojí kvality výrobků spolupracovat s českými úřady tak, aby byla zapsána do českého zákona, a domnívá se, že se téma již brzy na půdu evropských institucí vrátí. 

Eurokomisařka Věra Jourová se naopak domnívá, že „nyní máme jasná pravidla pro řešení otázky dvojí kvality produktů“. Uvedla to na svém twitterovém účtu. Zpravodaji ČT v Bruselu Lukáši Dolanskému řekla: „Já to nazývám dneska jako nohu vraženou hodně do otevřených dveří. Je to velký úspěch, že máme dvojí kvalitu v neférových praktikách.“ 

Také končící ministryně obchodu a průmyslu Marta Nováková (za ANO) uvedla, že „vůbec poprvé je dvojí kvalita uznaná jako nekalá obchodní praktika.“

Europoslankyně Sehnalová však na dotaz webu ČT24 sdělila, že europarlament nezařadil dvojí kvalitu do nekalých praktik. 

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza se domnívá, že debata EU o dvojí kvalitě skončila na půl cesty.

Na svém twitterovém účtu také napsal, že podle něho ve finále chyběl politický tlak z nejvyšších českých míst. Pro web ČT24 pak upřesnil, že přijaté polovičaté řešení je podle něho výsledkem chybějícího tlaku české vlády na německou kancléřku Angelu Merkelovou, rakouského kancléře Sebastiana Kurze a některé další západoevropské prezidenty a premiéry. Právě Německo a Rakousko téma dvojí kvality bojkotovaly.

Zároveň se domnívá, že máme prostor pro národní úpravu a musíme obchodu umožnit dovézt kvalitnější západní verzi. „Teď ale bude mít česká vláda možnost to zaváhání napravit a přijmout přísnější pravidla, která zakáží prodej různých variant výrobků v podobných obalech a zakáží výrobcům potravin současnou praxi, kdy brání obchodům koupit a na český trh dovézt kvalitnější verzi potravin,“ doplnil prezident svazu.   

„Nová pravidla jsou prvním krokem k tomu, že Evropská unie začíná brát obavy občanů střední Evropy vážně. Osobně bych sice uvítal tvrdší postih této nekalé aktivity a jsem zklamán, že příslušný pozměňovací návrh neprošel,“ řekl agentuře ČTK poslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). „Jsem také rád, že díky tlaku Evropského parlamentu mezi zakázané praktiky nově přibude přeprodej lístků na koncerty a sportovní utkání za přemrštěné ceny,“ dodal.

Ministerstvo průmyslu a obchodu uvedlo, že „znění dohodnuté mezi členskými státy a posléze i mezi Radou a Evropským parlamentem vnímá jako citlivý kompromis“. „Chtěli jsme přísnější text, a to zejména pro oblast potravin, kde je problém dvojí kvality nejmarkantnější. Nakonec jsme podpořili přijetí úpravy alespoň v dohodnuté podobě, protože i ta přispěje ke zlepšení potírání dvojí kvality zboží na vnitřním trhu,“ uvedla ministryně Nováková.

Balíček Nová politika pro spotřebitele

Přijatá směrnice má chránit spotřebitele před zavádějícími a nekalými praktikami zejména v on-line prostředí. 

Pro její přijetí hlasovalo 474 poslanců, proti bylo 163 a 14 se hlasování zdrželo. Cílem právní úpravy, která je součástí balíčku s názvem Nová politika pro spotřebitele, je poskytnout spotřebiteli transparentnější informace o mechanismu zpracovávání nabídek na on-line trzích a v internetových srovnávacích službách, jako jsou například Amazon, eBay, Airbnb či Skyscanner.

Těm směrnice ukládá zveřejnit parametry, které určují pořadí nabídek, ve kterém se zobrazí potenciálnímu kupci. Spotřebitelé mají podle nových pravidel také být informováni o tom, od koho výrobky či služby kupují, aby věděli, jak jsou chráněni v případě problému – například nutnosti reklamace.

Eurokomisařka Jourová označila schválení směrnice jako skvělou zprávu. Podle ní budou mít spotřebitelé prospěch z větší transparentnosti při nákupu on-line a orgány budou moci uvalit vyšší sankce.  

Srovnání výrobků: testování dvojí kvality výrobků na společném trhu EU, říjen 2017
Zdroj: VŠCHT