Představujeme: Město Touškov - nováček v Českém poháru XCO

Západočeské Město Touškov bude hostit 2. závod Českého poháru XCO, zde je vše, co o nováčkovi v ČP potřebujete vědět...

Autor: Jan Němec
Představujeme: Město Touškov - nováček v Českém poháru XCO

 

Město Touškov ležící severozápadně nedaleko Plzně není mezi bikery novým pojmem. Nováček bude pouze v roli hostitele Českého poháru XCO, ten se premiérově pojede o  víkendu  27.-28. dubna. Zejména Západočeši znají Touškov díky své technicky velmi náročné trati, která se pod místním TJ Sokol budovala roky a to za osobního dohledu Milana Spěšného! Mnohokrát se na ní konaly krajské závody a PAL Cup. Ten bude mimochodem už tuto neděli generálkou na pohárové klání / http://www.pal-mtb.cz/ / další sobotu.

"Závod Českého poháru připravený v touškovské rokli bude jen pro tvrdé bikery, kteří se nebojí to pustit. Přináší zajímavé technické pasáže. Od několika metrových skoků přes kamennou stěnu až po klopené zatáčky a to vše v unikátním prostředí uprostřed zarostlé rokle! Zážitek pro závoďáky i pro diváky," oznámila na tiskové konferenci Kateřina Duchková, zástupkyně organizačního týmu touškovského kola ČP.

Tisková koneference na plzeňské radnici...

Pořadatelé jsou připraveni přivítat při Českém poháru okolo jednoho tisíce závodníků, přičemž je potěšením, že se jedná zejména o dětské a juniorské kategorie. Připraveno je zázemí, program, trasa i občerstvení.  "Předpokládáme zhruba 3500 lidí zahrnujících rodinné příslušníky, technické zázemí a diváky," uvádí Duchková.

"S myšlenkou konání českého poháru jsme si pohrávali již od jara roku 2018, kdy se nám dostalo výborného hodnocení trasy od závodníků v rámci pořádaného MTB dílu v sérii PAL Cup, kde jsme letos pořadatelem již devátým rokem.  Za uplynulých 8 ročníků, dříve známých jako Becker Cup, jsme získali mnoho zkušeností a hlavně jsme po celou tu dobu pracovali na trase, která se od počátku měnila, tvarovala a s každou změnou přinášela závodníkům nové výzvy," sdělil ředitel závodu Pavel Foltýn, který rovněž stojí v čele místního cykloklubu TJ Sokol, který má v současné době 20 aktivních bikerů.


Malí bikeři z Města Touškov pilují trať...

Duchková: Pro cyklistiku v Městě Touškově máme jasný slogan, který též věrně vystihuje i náš organizační půlrok:    ŽIJEME SPORTEM, ŽIJEME CYKLISTIKOU!

"Děti z našeho cykloklubu stály na začátku vývoje cyklistiky v Městě Touškově. Byly plné touhy jezdit, skákat, učit se a závodit. Zkrotit malé závodníky ale bývá mnohdy oříškem. V roce 2011 nabídla vznikajícímu klubu místní tělovýchovná jednota své zázemí, zajišťuje trenéra a stará se o rozvoj dětí v různých směrech včetně soustředění, správné výživy, motivačních přednášek atd. Nezbytnou součástí rozvoje dětí však jsou rodiče. Od prvotních cyklovyjížděk a lehkých tréninků s dětmi, se z rodičů stali také stavitelé … první překážky, trasy, okruhy.  Za cykloklubem stojí jejich aktivita a obětavost. Od loňského podzimu chlapi udělali velký kus práce," pokračoval v děkovačce Foltýn.

A kde je nadšení, píle a tah na bránu, tam jsou i výsledky. Ty vidí touškovští především v tom, že bez váhání dostali pořadatelství Českého poháru. Tentokrát ještě kategorie C2 (Pravidla Mezinárodní cyklistické federace UCI předepisují vždy při prvním konání v nové lokalitě nižší kategorii, pozn. redakce). "Naším cílem bude letos mimo jiné i přesvědčit pořadatele ČP a pro rok 2020 získat kategorii vyšší, tzn. C1," upřesnila Duchková.

 

 

 

 

 

 

PAL Cup - generálka na Český pohár

Vzhledem k tomu, že PAL Cup a Český pohár XCO se konají v týdenním rozestupu, čeká organizační tým vskutku důsledná prověrka připravenosti. Mnoho závodníků přistupuje k PAL Cup též jako k možnosti prověřit své nohy a nabrat zkušenosti, které mohou následně zúročit na poháru. Na nedělní závod PAL Cupu potvrdili svou účast Ondřej Cink (Kross Racing), Martin Stošek (Vitalo Future Cycling) nebo Lukáš Kobes (Skibikecentrum.cz).

"Trať je super a líbí se mi natolik, že příští týden dorazím i na PAL Cup a udělám si před Českým pohárem hezký tréninkový závod. Už jsem tam byl trénovat minulý týden a musím říct, že okruh je pecka! Objezdil jsem 6 kol a jezdil bych ještě... perfektně mi to sedí! Velmi hravá technika a zároveň rozhodující pasáže - kopce na výkon. Chystám se tedy do Touškova premiérově už teď v neděli na PAL Cup a i týden poté na pohár. Oba dva závody pojedu z náročného tréninku, jelikož se potřebuji plnohodnotně připravit na pozdnější prioritní závody a už se bude pomalu blížit první svěťák v Albstadtu a pak hned první vrchol, Nové Město na Moravě," uvedl Ondra Cink.

Trať prověřil i Lukáš Kobes - další západočech: "Jsem překvapený, jak se trať v Touškouvě změnila, Milan Spěšný udělal velký kus práce a za to má můj obdiv a respekt. Trať sama o sobě se mi líbí, je hravá, obsahuje všechny prvky moderního XCO, ačkoli se jede z 85 % po tvrdém povrchu. Je hodně prašná, budu mít trochu problém s dýcháním, ale to je pro všechny stejné. Chystat se nějak speciálně nebudu, beru tento víkend spíše tréninkově abych si trať obsahal a byl dobře připravený na ten další, kdy se tady pojede Český pohár."

Příští víkend bude v sobotu v Praze velká ouvertura jubilejního 20. ročníku seriálu Kolo pro život a pak v neděli ČP v Městě Touškov. Například Jan Škarnitzl (Mitas Mercedes-Benz Trek) nebo Martin Stošek se chystají dát víkendový double. 

"Před ČP XCO nechci nechat nic náhodě a s tratí se chci určitě seznámit. PAL Cup se mi krásně hodí do programu, jelikož před pohárem budu v sobotu absolvovat první KPŽ, takže bych se na trať moc nedostal. Zároveň jsem také zregeneroval z náročného etapáku Mitas 4 Islands a je ten pravý čas otestovat se v maximální intenzitě, zárověň výborné rozjetí týden před důležitými závody. Na trať se chystám potrénovat teď v sobotu a jsem velice zvědavý, kluci to zatím moc chválí," řekl Martin Stošek, který v novém dresu Vitalo Future Cycling na prvních závodech sezony jen a jen září. 

 

 

Trasy a detaily závodu

Závodní okruh v Městě Touškov měří bezmála 4 km. Pro závodníky, trenéry a pro všechny fanoušky organizátoři nově spustili stránky www.touskov.bike, kam dávají veškeré informace týkající se všech tří závodů.   

  • 21.4.2019  Závod Pal Cup aneb zkouška na Český pohár 
  • 27.-28.4.2019   Závod Českého poháru MTB XCO
  • 24.5.2019 dětský cyklozávod a závod koloběhu v Městě Touškově

 

 

 

 

 

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: Kamptal Trophy - Langenlois 2024
    Fotogalerie: Kamptal Trophy - Langenlois 2024
  2. Ostatní závodyStupno zahájí domácí bikovou sezónu ve velkém stylu
    Stupno zahájí domácí bikovou sezónu ve velkém stylu
  3. Ostatní závodyAC Heating Cup odstartuje 30. března ve Stupně, Pohár Plzeňského kraje v Domažlicích
    AC Heating Cup odstartuje 30. března ve Stupně, Pohár Plzeňského kraje v Domažlicích
  4. Ostatní závodyDalší český hon bodů do OH žebříčku, v Řecku bodovali Srnská a Zatloukal
    Další český hon bodů do OH žebříčku, v Řecku bodovali Srnská a Zatloukal
  5. Ostatní závodyCink připsal první UCI body letošní sezony
    Cink připsal první UCI body letošní sezony
  6. Ostatní závodyVíkendový sumář - La Nucía, Abu Dhabi, Tankwa Trek nebo MS na Snow Biku
    Víkendový sumář - La Nucía, Abu Dhabi, Tankwa Trek nebo MS na Snow Biku

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 Václav M. - vloženo: 17.04.2019 v 21:41:46

    Vypadá to na prima víkend :-)

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744