"O změně stranických barev neuvažuji, ale je pro mě velice těžké koexistovat s kolegy v klubu, kteří nechápou moje rozhodnutí, asi mají jinou morální integritu, nikterak to nesnižuji, ale ano, zvažuji odchod z Poslaneckého klubu ODS," uvedla ve středečních Televizních novinách TV Nova Majerová Zahradníková.

Václav Klaus mladší
Sněmovna odvolala Klause mladšího ze školského výboru. Vyhověla návrhu ODS

Na přímý dotaz TV Nova, jestli odchod pouze zvažuje, nebo je skutečně rozhodnutá z klubu odejít, potvrdila, že odejde. "Ano, jsem rozhodnutá," doplnila. „Je pro mě velice těžké koexistovat s kolegy v klubu, kteří nechápou mé rozhodnutí,“ řekla poslankyně. Stranické barvy měnit nehodlá.

Majerová Zahradníková v dnešní debatě před hlasováním o Klausovi oznámila, že pro jeho odvolání hlasovat nemůže, protože vždy byla zastáncem odbornosti. Klub jinak hlasoval jednotně, Sněmovna na návrh ODS Klause ml. ze školského výboru odvolala.

Druhý nejsilnější klub

O tom, že by nehlasovala pro Klausovo odvolání, přemýšlela už od chvíle, kdy ho ODS vyloučila ze strany, uvedla Majerová Zahradníková. "Měla jsem na to měsíc a rozhodně to není nějaký emocionální záchvěv," řekla. Do Poslanecké sněmovny šla jako bývalá učitelka prosazovat kvalitní školství, rodinu, práva jednotlivce a svobodu, uvedla. "V poslední době cítím totální deziluzi z toho, že jedna z proklamací, kterou ODS vždy říkala, že školství je její priorita, tak dělá vše pro to a ukazuje to na svém jednání, že je ochotna školství vyměnit za cokoliv," prohlásila.

Vedení ODS vyloučilo Klause ml. ze strany v polovině března, protože podle její výkonné rady "svým jednáním a vystupováním dlouhodobě poškozoval dobré jméno ODS". Předsednictví školského výboru připadlo občanským demokratům na základě povolebních dohod ve Sněmovně. ODS před časem neprosadila výměnu Klause mladšího v čele výboru za stranického místopředsedu Martina Baxu. Proto dnes navrhli Klausovo odvolání z výboru, Sněmovna místo něho zvolila nového nominanta občanských demokratů Karla Krejzu.

I po odchodu Majerové Zahradníkové zůstane Poslanecký klub ODS s 23 členy druhým nejsilnějším ve sněmovně. Nejsilnější zastoupení v dolní komoře má se 78 poslanci ANO.

Václav Klaus mladší
ODS zrušila členství Václavu Klausovi mladšímu. Nebyl loajální, uvedl Fiala