Právě čtete

Vyzkoušeli jsme několikero zdobení vajíček. Co stojí za tu práci?

5157  
Sdílet: 

Vyzkoušeli jsme několikero zdobení vajíček. Co stojí za tu práci?

Když se řekne kraslice, každý si představí krásně nazdobená vajíčka – ale málokomu se chce do tradičních a pracných technik, takže mnohem častěji najdete v kolednické nadílce vajíčka různě polepená nebo třeba „jenom“ jednobarevná.

17. 4. 2019 4 min. čtení DIY česky
Vyzkoušeli jsme několikero zdobení vajíček. Co stojí za tu práci?

Vybrala jsem si pět technik, které potkávám nejčastěji, a srovnala efekt versus námahu. Výsledek?

Jednobarevná vajíčka

Je to snadné, rychlé a barevné, navíc si můžete vybrat ze spousty základních barev, prášků se speciálními efekty (mramor, třpyt…) nebo barvit napřírodno.

Tuto techniku zvládnou i malé děti, výsledek je poměrně pěkný, i když opravdu jednoduchý. Nejvíc času mi zabralo vaření vajíček natvrdo, resp. vyfukování. Pokud vám nevadí, že budou vajíčka „jenom jednobarevná“, je to ideální způsob. Nebo je můžete proměnit třeba v barevné poníky.

Pokud si to chcete opravdu zjednodušit, barvěte vařená vajíčka – jsou těžká, takže se celá ponoří a nebudete z nich pak muset dostávat ven obarvenou vodu jako v případě vyfouknutých vajíček.

Aby šlo vajíčko dobře vyfouknout


Umyjte ho, odmastěte a vyčistěte stopy od razítka dřív, než se pustíte do vyfukování, půjde to snáz. Udělejte si dírky na obou stranách, promíchejte vnitřek párátkem a pak foukejte – sami nebo pomocí stříkačky. Nakonec do vajíčka nalijte trošku vody a vyfoukněte i tu. Kompletní návod se všemi tipy a triky najdete na DIYčesky.cz.

Trend posledních 20 let: nálepky

Dobře si pamatuji na neobarvená vajíčka, na kterých byla přilepená nálepka s kuřátkem z velikonoční přílohy časopisu pro ženy. Bylo to zkrátka rychlé a cíl to splnilo. Dnes už můžete koupit i lepší samolepky na vodní bázi, které jsou na průhledné vrstvě a hezky přilnou i k nabarvenému vajíčku.

Práce s nimi je trochu náročnější, protože se snáze trhají, ale když získáte správný grif, bude výsledek vypadat pěkně. Navíc jsou k dostání nejen samolepky s obrázky, ale i s imitací tradičních vzorů, které můžete hezky kombinovat. Polepovat můžete opět vařená i vyfouknutá vajíčka.

Smršťovací košilky

Myslím, že pro koledníka není asi nic horšího než dostat vajíčko ve smršťovací košilce. Zkuste si stopnout, za jak dlouho se vám podaří vajíčko vyprostit z téhle svěrací kazajky!

Rozumím tomu, proč někteří volí tuto techniku – máte hotovo doslova za pár minut, tisk zaplní hezky celé vajíčko, které vypadá bohatě „zdobené“. Ale věřte mi, že obyčejné obarvení vám nezabere o moc více času a výsledek bude mnohem hezčí! A určitě i ekologičtější. Košilky omlouvám jen v jednom případě: když vám při vaření hodně popraská skořápka a vy potřebujete vajíčko udržet pohromadě. :-)

Aby vám vajíčka nepopraskala


Nechte vajíčka před vařením ohřát na pokojovou teplotu. Skořápka vám nebude tolik praskat.

Vosková technika

Tradičních technik je vícero. Já jsem si vybrala právě vosk, ale vy mi určitě do komentářů napište něco k dalším technikám!

Jako další tradiční postupy, i práce s voskem vyžaduje trochu zručnosti (tady najdete video, jak na voskové zdobení). Navíc budete potřebovat více pomůcek, například stojánek na rozehřátí vosku, kreslicí hrot… a také hodně trpělivosti.

Určitě doporučuji si předem najít a promyslet vzory na kraslice. Nezoufejte, když se vám nepovede hned první vajíčko, chce to trochu cviku. A věřte mi, že koledníci mnohem radši sáhnou po ručně malované kraslici než po vajíčku se samolepkou. :-)

Voskovou technikou můžete malovat i na vyfouknutá vajíčka, která zavěsíte na jarní větvičky. Počítejte ale s tím, že vyfouknuté vajíčko je křehčí.

Pokud se vám nechce barvit, ale bez výzdoby to není ono


Vím, že mě za to ti, kdo každý rok tvoří krásné vlastní kraslice, nepochválí, ale je to fakt: někdo prostě chce hezkou velikonoční výzdobu, ale nemá dost trpělivosti nebo času. Určitě není ostuda poprosit šikovnou kamarádku nebo si výzdobu prostě koupit.

Vyškrabávání vosku z tuše

Za mě je to asi nejnáročnější technika z těch, které jsem v tomto článku vyzkoušela. Obtížnější mi přijdou snad už jen kraslice vyškrabávané přímo z barvy.

Tato technika je náročná hlavně časově ¬–¬ musíte nechat zaschnout vrstvu vosku, poté vrstvu (někdy i dvě) tuše a pak vás čeká ještě samotné vyrývání. Když uděláte chybu, nedá se už opravit. Vosk je navíc poměrně měkký, takže musíte vychytat, jak moc hluboko hrot zarýt, abyste neodstranili i barevnou voskovou vrstvu.

Vzhledem k pracnosti této techniky asi nebudete chtít, aby hned druhý den skončil váš výtvor v salátu, takže je vhodnější spíše pro vyfouknutá vajíčka. Na druhou stranu je výsledek opravdu efektní, zvláště když použijete třeba více barev vosku nebo barevnou tuš.

A co pak s vajíčky?


Vajíčka uvařená natvrdo zužitkujete klasicky ve vajíčkové pomazánce – vyzkoušeli jsme šest různých receptů nejlepších kuchařů, vyberete si? Můžete je také přidávat do hlavního jídla spolu s luštěninami místo masa nebo do salátu k obědu. Skvělé jsou jarní jednohubky.

Vyfouknutá vejce zužitkujte třeba v do dortu pro začátečníky, udělejte si k snídani neobvyklé lívance nebo se pusťte do řízků a při obalování zkuste neobvyklé strouhanky s bylinkami.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články