Prosekárny už jsou v Praze tři. Ta první a nejstarší funguje ve Slezské ulici na Vinohradech, další najdete v Myslíkově ulici a ve Vysočanech. Všechny podniky, které překvapí útulným, značně variabilním interiérem, vznikly s jediným cílem. Popularizovat slavné italské bublinky a současně nabídnout jejich milovníkům ty druhy prosecca, které u nás nejsou běžně k sehnání. Přece jen, přestože jej Češi milují, ve většině podniků a obchodů se prodává prosecco spíše průměrné kvality (obvykle základní řady nesoucí označení DOC). Naopak nejvyšší řada nese označení DOCG Prosecco Superiore a pochází z oblasti Valdobbiadene, ty nejlepší hrozny odrůdy Glera dozrávají na svazích několika vinařských obcí mezi městy Conegliano, Valdobbiadene a Asolo.
Zkuste Maria Rosé – růžové šumivé, filtrované víno, z vinařství Marsuret
Prosekárna Myslíkova
Myslíkova 16
Praha 2
www.prosekarna.cz.
V prosekárnách, tedy vinných barech zaměřených na prezentaci bublinek ze severu Itálie, lze vybírat ze dvou stovek druhů vín. Pokud hosté nevypijí celou lahev, mohou si vybrat z půltuctu vín na skleničku. Vedle klasického prosecca v té nejlepší kvalitě stojí za zkoušku dva styly vín, které nejsou moc známé.
Na prvním místě nacházíme rukodělná, tedy takzvaná garážová prosecca od malých výrobců s produkcí kolem 10 až 20 tisíc lahví za rok. Ještě větším zážitkem jsou ovšem nefiltrovaná prosecca zvaná Col Fondo. Jedná se o historický způsob výroby, neboť právě takto vypadalo běžné prosecco ještě v sedmdesátých letech minulého století.
Vína Col Fondo jsou úplně suchá (v kolonce zbytkového cukru je nula), nejsou konzervovaná siřičitany a mají přirozeně zakalený odstín a sediment kalu na dně lahve. Také v chuti jsou úplně jiná, neboť místo nasládlých či ovocných tónů překvapí krásnou svěžestí a výraznou mineralitou. Právě tento styl přichází v poslední době do módy.
Přestože jídlo stojí v Prosekárně Myslíkova až v druhé řadě, v nabídce je pestrý výběr nejrůznějších chuťovek − od oliv a lahodných sýrů až po vynikající sušenou šunku. Vše samozřejmě pouze italské produkce.
Připraveno ve spolupráci s Prosekárnou Myslíkova