Vše o elektřině

Ceny emisních povolenek lámou rekordy, hrozí zdražování elektřiny

Cena emisních povolenek se vyšplhala na rekordní výši. Znečišťovatelé se jimi předzásobují kvůli tomu, že jich na trhu už brzy bude výrazně méně.

Ceny emisních povolenek lámou rekordy, hrozí zdražování elektřiny
Ceny emisních povolenek lámou rekordy, hrozí zdražování elektřiny

Na 27 euro za jednu vypuštěnou tunu emisí oxidu uhličtého vzrostla cena emisních povolenek. Ještě v minulém roce je přitom firmy a finančníci nakupovali za méně než 13 euro. Důvodem je delší setrvání Velké Británie v Evropské unii, k očekávanému rozprodeji emisních povolenek tak nedošlo. 

Počátkem května by také měla být zveřejněna předběžná zpráva EU, která definuje, jaký počet emisních povolenek potřebují jednotlivá zařízení. Plán je však takový, že celkový objem dostupných emisních povolenek se bude neustále snižovat. Tímto krokem chce EU údajně stimulovat firmy k modernizaci svých provozů nebo k přechodu na šetrnější způsob produkce.

Německo ukončí spalování uhlí v roce 2038. Jedná se o tvrdě vyjednaný kompromis s uhelnými regiony

 Na situaci by mohli výrobci elektřiny reagovat předzásobením, což by ceny mohlo vyhnat ještě výš. Analytická skupina Bernstein proto odhaduje, že se cena povolenek do roku 2020 zvýší na 65 eur za tunu z letošních 30 eur za tunu

Zatímco provozovatelé uhelných elektráren a tepláren sčítají škody, ostatní výrobci elektrické energie profitují. Francouzský producent EDF například oznámil rekordní výsledky. Ministerstvo životního prostředí chce na situaci zdražujících povolenek reagovat tak, že vybraným firmám bude vracet část z výnosu prodeje emisních povolenek. 

Česko chce ulevit velkým znečišťovatelům, záměr kritizují ekologové

Ceny elektřiny porostou 

Ceny emisních povolenek mají také vliv na cenu elektrické energie na německé burze, kde vzrostly ceny elektřiny oproti konci března o desetinu na 53 eur za MWh. Vývoj na německé burze určuje i ceny elektřiny u nás, a dalšímu zdražování elektřiny se proto nevyhneme. 

Ceny elektřiny porostou. Ušetřit ale můžete fixací elektřiny. Zaxifovat ceny elektřiny

Projevit by se to mohlo už v příštím roce. „Bude ale záležet na dalším vývoji cen elektřiny na burze nebo na tom, jakou regulovanou složku elektřiny nastaví Energetický regulační úřad,“ uvádí Tomáš Suchý, specialista serveru Ušetřeno.cz. 

Důležitý podle něj bude i cenový boj mezi jednotlivými dodavateli. „Někteří by mohli zdražovat jen mírně ve snaze zvýšit si svůj tržní podíl,“ zakončuje Suchý. 

Specialista Tomáš Suchý: Elektřina zdražuje. Změnit dodavatele se vyplatí