Dohoda s lékařskou fakultou: Krajské nemocnice zajistí praxi desítkám mediků

Nemocnice Plzeňského kraje uzavřely v těchto dnech s Lékařskou fakultou v Plzni Univerzity Karlovy rámcovou smlouvu o zabezpečení odborné praxe.

Jarní servisní akce AUTO CB

Na základě této dohody budou každý rok vykonávat v krajských nemocnicích akutní péče praxi až čtyři desítky studentů 6. ročníku. Nemocnice pro ně zajistí výkon odborné praxe v souladu s požadavky studijního programu a poskytnou každému studentovi lékaře, který povede jejich odbornou praxi.

První studenti začnou vykonávat praxi v souladu se smlouvou od akademického roku 2019/20. Už ve čtvrtek se ale byli někteří medici se svým budoucím působištěm seznámit. Nemocnicemi v Domažlicích, Klatovech, Rokycanech a Stodu je provedli přímo předsedové představenstev.

„Je to oboustranně výhodná spolupráce. Aby se ze studentů stali lékaři, musí se už na škole naučit pracovat v běžném provozu zdravotnického zařízení. A praxe v malé nemocnici má své nesporné přínosy,“ říká děkan lékařské fakulty Jindřich Fínek. „Na druhou stranu mohou nemocnice praktikující mediky zaujmout a přilákat je po ukončení studia do svých týmů už jako plnohodnotné zaměstnance.“

Studenti plzeňské „Medicíny“ vykonávají dosud praxi téměř výhradně ve velkých nemocnicích. Praxe v nemocnicích okresního typu je spíše výjimečná. Má přitom své přednosti. „Jednak se studenti díky menším kolektivům rychleji dostanou k širokému spektru výkonů, ale také mají jedinečnou možnost naučit se diagnostikovat pacienty takzvaně z ulice. To je pro každého začínajícího lékaře velká zkušenost,“ doplnil děkan Jindřich Fínek.

Právě malá koncentrace studentů na jednom pracovišti je předností nemocnic Plzeňského kraje. „Školící lékař se jim věnuje individuálně a oni se mohou daleko intenzivněji zapojit do jednotlivých činností na oddělení. Stejně tak se dostanou velmi blízko k diagnostickým metodám i intervenčním výkonům,“ říká předseda představenstva Stodské nemocnice Alan Sutnar s tím, že dosavadní reakce praktikujících studentů jsou v krajských nemocnicích vesměs pozitivní. 

Dle smlouvy fakulta každým rokem osloví a navrhne do každé z akutních nemocnic kraje zhruba desítku studentů na praxi ve čtyřech základních oborech, tedy interna, chirurgie, pediatrie a gynekologie. Nemocnice o ně budou pečovat nejen odborně, ale poskytnou jim i vybrané služby ve smyslu zaměstnaneckých benefitů jako firemní stravování, pomoc se zajištěním dopravy či ubytování. „A již dlouhodobě máme připravené také stipendium, případně i náborový příspěvek, pokud se medici rozhodnout zůstat,“ říká manažerka lidských zdrojů Skupiny Nemocnice Plzeňského kraje Kateřina Tobiášová Mattasová.

Stipendium už v krajských nemocnicích dostává přibližně desítka mediků. Mimo jiné i Ivo Mátl a Klára Čápová, kteří svoji budoucnost plánují spojit s Klatovskou nemocnicí: „Pro člověka, který se chce dostat blíž k praktické
medicíně a nemá ambice stát se vědeckým pracovníkem, je krajská nemocnice jasná volba," říká Ivo Mátl a s nadsázkou se ptá: "Komu by se nelíbilo dostávat stipendium za to, že něj mají zájem?"

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka