Dvojí kvalitu potravin si výrobce vždy odůvodní, zvítězil lobbing, tvrdí Sehnalová. Podle Jourové je i tak směrnice úspěch

Dvojí kvalita je pořád možná, tvrdí Sehnalová. Přesto je to úspěch, oponuje Jourová (zdroj: ČT24)

Kompromisní varianta evropské směrnice o dvojí kvalitě výrobků nic nevyřešila, domnívá se europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD). Svůj podíl na tom mají lobbisté, kteří dostali na svou stranu zástupce Francie, Německa a Velké Británie. Podle eurokomisařky Věry Jourové (ANO) je ale i tato varianta směrnice úspěch. Sehnalová a Jourová o tématu diskutovaly v Událostech, komentářích.

Problém dvojí kvality výrobků prodávaných v zemích Evropské unie podle Olgy Sehnalové po středečním schválení směrnice nezmizí. „Je to kompromis, dvojí kvalitu potravin nezakazuje. Výrobcům dává nekonečné množství variant, jak si svoji praxi mohou obhájit. Už dnes si dokáží všechny rozdíly nějak odůvodnit,“ upozorňuje europoslankyně, která se problematice dvojí kvality věnuje již od roku 2011.

„Evropská komise přistoupila k bezprecedentnímu kroku, kdy povinnost označovat dvojí kvalitu uvedla v té části směrnice, která je právně nezávazná,“ vysvětlila. Za klíčové považuje to, že není definované, v jakých případech je dvojí kvalita přípustná, a kdy už ne.

„Není zřejmé, co jsou objektivní a odůvodnitelné případy. Proto se bojím, že ani dozorové orgány nebudou příliš žhavé se do sporů o dvojí kvalitu pouštět. A proto si myslím, že směrnice nic nevyřešila,“ konstatovala Sehnalová.

Jde podle ní o vítězství lobbistů: „Výrobci odněkud pochází, samozřejmě lobbovali tam, kde jim bylo dopřáno sluchu. To se odrazilo na pozici Francie, Německa, Británie, které byly silně proti tomu, aby se dvojí kvalita nějak řešila.“ 

S tím souhlasí i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. „Ty produkty nesmí být ve stejném obalu. Ale mohou být podobné. To znamená, že stačí nepatrná změna – a už se to může prodávat,“ upozornil.

Teď záleží na inspektorech, tvrdí Jourová

Věra Jourová trvá na tom, že jde o úspěch. „Poprvé máme zákaz dvojí kvality zakotvený ve směrnici o neférových praktikách. Je tam povinnost informovat spotřebitele, po tom přece občané volali.“

Součástí dobré praxe je podle ní i to, že řada změn se odehrává i na základě tlaku spotřebitelů. „Jednám s těmi výrobci, kterých se to týká. A už vidím u řady produktů změnu receptury. Tyhle změny pocítíme i bez zákona, bez směrnice,“ uvedla Jourová.

Podle ní teď záleží na tom, jak rychle tuzemští politici přijmou nový zákon opírající se o evropskou směrnici, a na tom, jak aktivní bude obchodní inspekce. Jasněji má být koncem dubna, kdy se Jourová sejde s předsedou zemědělského výboru ve sněmovně Jaroslavem Faltýnkem (ANO) a ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (ČSSD).

„Pokud bude inspekce konat, výrobky prověří a zjistí mezi nimi rozdíly, tak si neumím představit, že by výrobci měli nějaké rozumné argumenty pro obhajobu. A já české inspekci věřím,“ dodala eurokomisařka.

Srovnání výrobků: testování dvojí kvality výrobků na společném trhu EU, říjen 2017
Zdroj: VŠCHT