Vyšší odvody bank rozdělují vládu, spor může skončit i rozpadem koalice

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Foto Blesk - David Malík

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně Jana Maláčová (ČSSD)
Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně Jana Maláčová (ČSSD)
3
Fotogalerie

Ústupek ze strany ANO nebo ČSSD, rezignace na některé body vládního programu nebo rozpad koalice. To jsou tři možná vyústění sporu o vyšší daňové odvody bank, které kvůli nárůstu rodičovského příspěvku z 220 tisíc na 300 tisíc od příštího roku požaduje sociální demokracie. Oporu má v KSČM, která menšinovou vládu toleruje, byť navrhuje jinou cestu než ČSSD.

Šéf socialistů Jan Hamáček trvá na tom, že bez návrhu jeho strany nebude možné sestavit státní rozpočet tak, aby odrážel sliby voličům. „Pokud má ANO jiné řešení, jak naplnit vládní program, ať ho představí,“ řekl.

Zvýšení odvodů by vygenerovalo 14 miliard korun ročně, míní Hamáček. Na štědřejší rodičovský příspěvek pro všechny rodiny s dětmi do čtyř let chybí vládě osm miliard.

Socialisté už netrvají na zvláštní dani z příjmu pro banky, která by stoupla z devatenácti na pětadvacet procent. „Prosazujeme odvod z bankovních aktiv, je to spravedlivější než zvednout daň. Byla by tam progrese, velké banky by platily více než malé,“ uvedl poslanec oranžových a bývalý předseda rozpočtového výboru Václav Votava.

Takové řešení by podle něj podpořilo konkurenci na trhu finančních služeb. „Nemyslím si, že by odvody z aktiv pocítili klienti bank,“ dodal.

Právě to je hlavní argument ministryně financí Aleny Schillerové (ANO). „Banky by si chtěly udržet vysokou ziskovost i po zavedení nějaké formy zdanění. To by se tudíž promítlo do cen jejich produktů, na což by ve finále doplatili klienti,“ míní. Hlavní riziko spatřuje v tom, že by se Česko stalo pro finanční domy nevěrohodné, což by poškodilo tuzemskou ekonomiku.

Schillerová však pro Info.cz uvedla, že aktuální návrh ČSSD na odvody z bankovních aktiv ještě neviděla. „Neznám jeho parametry,“ podotkla.

Další nápad mají komunisté. „Jsme pro zavedení nové daňové sazby, která by se vztahovala na bankovní operace. Je jich nesmírné množství a probíhají obrovským tempem,“ řekl deníku E15 předseda KSČM Vojtěch Filip. Dodal, že daň by se pohybovala kolem jednoho procenta a přinesla by státní pokladně více než deset miliard korun ročně.

Bankovní asociace s návrhem ČSSD nesouhlasí. „Taková daň by mohla škodlivě zasáhnout schopnost bankovního systému financovat rozvoj ekonomiky,“ míní ředitel České bankovní asociace Pavel Štěpánek.