Muzeum v Děčíně připomene čtvrt tisíciletí s Napoleonem Bonaparte

  8:30
Letošní 250. výročí od narození slavného francouzského vojevůdce a císaře Napoleona Bonaparteho využívá muzeum v Děčíně k uspořádání výstavy, která je této výrazné osobnosti počátku 19. století věnována. Expozice nazvaná Napoleonika bude k vidění až do konce září.

Granátníci císařské gardy si obdivují portrét Napoleonova syna – římského krále, litografie Wolfgang Kirchner, barevný tisk a vydal L. Oeser in Neusalza (Německo). Napoleon nechal obraz přivézt z Paříže a vystavil jej 7. září 1812 na bitevním poli u Borodina. | foto: Archiv muzea Děčín

„Výstava představí soudobé sběratelské a upomínkové předměty z bohaté sbírky Zdeňka Plíhala, naše muzeum ji pak doplní historickými předměty vztahujícími se k tomuto období,“ přiblížila expozici Václava Bubnová, zástupkyně ředitele děčínského muzea.

„K vidění budou obrazy, grafické listy či medaile připomínající Napoleona, významné osobnosti a události tohoto pohnutého období. Vystaveny budou i pušky, šavle, helmy, historické, vojenské předměty. Z městského muzea v Ústí nad Labem si zapůjčíme několik militarií, modely kanonů a ručně řezané figurky vojáků ve velikosti zhruba 20 centimetrů,“ dodala Bubnová.

Podle ní patří k nejzajímavějším exponátům originální torzo křesadlové pistole nalezené v Rumburku při exhumaci vojáka z období napoleonských válek či kameninový talíř s výjevem Napoleona bojujícího při egyptském tažení v ulicích Káhiry.

Zdeněk Plíhal nespolupracuje s děčínským muzeem poprvé, jde už o jeho dvacátou výstavu.

„V Děčíně žil mnoho let a nyní se přestěhoval k Roudnici nad Labem. Sběratelství jako takovému se věnuje téměř celý život. Jeho hlavní doménou je numismatika,“ poznamenala zástupkyně ředitele děčínského muzea.

„Zapůjčil nám především současné mince a platidla, různé nevydané návrhy platidel, filatelistické zajímavosti a různé drobné upomínkové předměty a literaturu na téma Napoleon a jeho doba. Celkem jde zhruba o 100 zajímavých předmětů, ze sbírek muzea v Děčíně a z ústeckého městského muzea se pak jedná rovněž zhruba o stovku exponátů,“ doplnila Bubnová.

A co vlastně znamená výraz napoleonika, který byl použit i pro název děčínské výstavy? „Napoleonika jsou předměty s tematikou období napoleonských válek a Napoleonovy osobnosti. Napoleonská legenda nemá konce,“ vysvětlila Václava Bubnová.

„Stále se vydávají knihy, publikace, časopisy, bulletiny věnované jednotlivým otázkám napoleonského období. Vydávají se napoleonské medaile, kopie rytin, militarií, porcelán, keramika s obrazem Napoleona nebo jeho rodiny, poštovní známky a pohledy,“ zmínila Bubnová.