Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Do babyboxu v Mělníku někdo odložil chlapce. Nebyl vykoupaný a měl jen starý ručník

Česko

  9:33aktualizováno  10:49
MĚLNÍK - Do babyboxu v mělnické nemocnici někdo ve středu večer odložil čerstvě porozené dítě. Chlapec dostal jméno Vladislav, oznámil ve čtvrtek zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. V celé ČR bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2005 již lidé odložili 188 dětí.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Nevykoupané dítě s nepodvázaným pupečníkem někdo umístil do vyhřívané schránky ve 20:31. Podle Hesse byl chlapec do života vybavený jen starým šedivým ručníkem. Sestry mu daly jméno Lukáš. Hess je poprosil, aby byl chlapec přejmenován na Vláďu na památku jeho přítele a člena vedení spolku Babybox Vladislava Jarého, který zemřel 12. dubna a jehož odchod Hesse hluboce zasáhl. „Vláďa je osmé letošní děťátko, třetí mělnické a upravil skóre kluci versus holky na 82:106,“ dodal Hess.

Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!