The Capitals: Srbsko tvrdí, že není schopné chránit své státní zájmy bez pomoci Ruska

© EPA/SERGEI CHIRIKOV

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí.

///

BĚLEHRAD

Srbský ministr zahraničí Ivica Dačić řekl svému ruskému protějšku Sergeji Lavrovovi, že: „Srbsko není schopné chránit své státní zájmy bez pomoci Ruska.“

Dačić také uvedl, že Srbsko, které je kandidátskou zemí na vstup do EU, se při řešení sporu s Kosovem nechystá učinit žádné důležité kroky bez konzultací s Ruskem.

Lavrov potvrdil, že Moskva trvá na dodržování rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1244, podle které má Bělehrad s Prištinou vést přímý dialog. Rezoluce také volá po respektování územní integrity Srbska. (Beta-EURACTIV.rs)

///

LONDÝN

Zastánci brexitu vítězí v průzkumech: Strana pro brexit Nigela Farage se dostala na první příčky předvolebního průzkumu pro květnové volby do Evropského parlamentu. Podle odhadů zveřejněných ve středu společností YouGov by strana vyhrála s 27% podílem hlasů, druzí by skončili labouristé s 22 % a třetí konzervativci s 15 %. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

///

BERLÍN

Pokuta pro AfD: Předseda krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) Jörg Meuthen a člen předsednictva AfD Guido Reil dostali pokutu ve výši 400 tisíc eur (zhruba 10 milionů korun) za nelegální financování předvolební kampaně v letech 2016 a 2017. Finance na kampaň pocházely ze švýcarské PR agentury Goal AG, německým stranám a kandidátům však není dovoleno přijmout jakékoliv finanční prostředky od subjektů pocházejících ze zemí mimo EU. Oba politici nyní kandidují do Evropského parlamentu. Meuthen a Reil však nejsou jedinými členy AfD, kteří se dopustili přešlapu ohledně financování volebních kampaní. Vyšetřování čelí i šéfka parlamentní skupiny strany Alice Weidelová.

Ministr financí snížil prognózu hospodářského růstu: Ministr financí Peter Altmaier ve středu 17. dubna oznámil, že Berlín v tomto roce očekává pouze 0,5% růst HDP, loni přitom růst ekonomiky dosahoval 1,4 %. Vláda ekonomickou prognózu na letošní rok snížila již podruhé. Nejprve to bylo v lednu z původních 1,8 % na 1 %.

Němečtí exportéři se potýkají se slabšími zakázkami ze zahraničí, obchodním napětím s USA i nejistotou ohledně brexitu. Za takových podmínek bude jediným motorem růstu v příštím roce silná domácí poptávka, které pomáhá rekordně vysoká zaměstnanost, růst platů vyšší než inflace a nízké úroky z úvěrů. (Claire Stam, EURACTIV.de)

///

MADRID

EU chce ochránit evropské firmy na Kubě: Orgány Evropské unie se zavázaly k ochraně zájmů unijních firem podnikajících na Kubě. Zároveň je vyzvaly k „protiútoku“, pokud se stanou terčem žalob amerických společností. Potenciální žaloby souvisí s rozhodnutím Trumpovy vlády podniknout právní kroky k navrácení majetku znárodněného režimem Fidela Castra. (EuroEFE.EURACTIV.es)

///

ŘÍM

Problém zvaný DPH: Italský ministr financí Giovanni Tria potvrdil, že se vláda chystá v roce 2020 zvýšit daň z přidané hodnoty. Zároveň však podotkl, že se snaží najít alternativní řešení, aby k nárůstu nemuselo dojít.

Jakékoliv zvýšení DPH hlasitě odmítli lídr Ligy Matteo Salvini a předseda Hnutí pěti hvězd Luigi Di Maio. Bez zvýšení daní by ovšem schodek italského rozpočtu v příštím roce dosáhl 3,4 % HDP. Aby se tomu podařilo zabránit, vláda musí najít zhruba 23 miliard eur. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

///

ATHÉNY

Německé válečné reparace: Řecký parlament ve středu výraznou většinou schválil rezoluci, ve které vládu oficiálně vyzývá k žádosti o německé válečné reparace. V textu poslanci po vládě chtějí, aby „podnikla nezbytné diplomatické a právní kroky, aby byly všechny nároky řeckého státu vzniklé v době první a druhé světové války uspokojeny“. Prvním krokem by bylo poslání diplomatické nóty do Berlína. (Athénsko-makedonská tisková agentura)

The Capitals: Řecko oficiálně požádá Německo o válečné reparace

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí.

///

VARŠAVA

Stíhačky F35 v Polsku?: Polsko by podle prezidenta Andrzeje Dudy rádo nakoupilo stíhačky Lockheed Martin F35 páté generace. „Polsko může nakupovat drahé vybavení a zbraně, ale děláme to jen proto, abychom zajistili bezpečnost země,“ uvedl Duda. V posledních letech však bylo úspěšně dokončeno jen velmi málo zakázek pro polskou armádu.

Kaczyński a euro: Lídr vládní strany Právo a Spravedlnost Jarosław Kaczyński vyzval předsedy ostatních partají k podepsání deklarace, ve které se zaváží k tomu, že nebudou usilovat o přijetí eura dokud „Polsko nebude stejně bohaté jako Německo“. Očekává se, že populistické hnutí Kukiz’15 jeho výzvu vyslyší, největší opoziční strana Občanská platforma se ovšem k deklaraci s největší pravděpodobností nepřipojí. (EURACTIV.pl)

///

BRATISLAVA

Slovensko pomůže Notre Dame pod jednou podmínkou: Slovensko je připravené „určitou částkou“ podpořit rekonstrukci pařížské katedrály Notre Dame. „Pokud o to budeme požádáni, podpoříme rekonstrukci této pařížské památky, budeme ale trvat na tom, abychom alespoň třikrát tolik poslali do naší vyhořelé Krásne Hôrky,“ uvedl premiér Peter Pellegrini. Krásna Hôrka je hrad ze 14. století, který se nachází ve východní části Slovenska, a byl vážně poškozen požárem v roce 2012. Rekonstrukce hradu nebude dokončena dříve než v roce 2021. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

///

PRAHA

Vyšetřovatelé chtějí Babiše postavit před soud: Policejní vyšetřovatelé podali návrh obžaloby premiéra Andreje Babiše kvůli údajnému dotačnímu podvodu. Pokud státní zástupce rozhodne o podání žaloby a Babiš bude shledán vinným, může to pro něj znamenat trest ve výši pěti až deseti let za mřížemi. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

///

BUKUREŠŤ

PSD se zbavila ministra spravedlnosti: Vládnoucí sociální demokraté (PSD) odvolali ministra spravedlnosti Tudorela Toadera poté, co se rozhodl nepodpořit mimořádné dekrety měnící trestí zákoník. Změnu zákoníku prosazuje zvláštní právní výbor rumunského parlamentu, kritici však tvrdí, že tento krok oslabí nezávislost soudnictví a znesnadní boj proti korupci.

Toadera by měl nahradit Eugen Nicolicea, který je členem zvláštního právního výboru a sporné změny v legislativě již dlouhodobě prosazuje. (EURACTIV.ro)

///

ZÁHŘEB

Podnikatelské prostředí je stále mizerné: Podle průzkumu Německo-chorvatské průmyslové a obchodní komory jsou korupce, vysoké daně, neefektivní veřejná správa a právní nejistota stále největším rizikem pro investice a podnikání v Chorvatsku. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

///

LUBLAŇ

Rozšíření EU a změny hranic: Slovinský prezident Borut Pahor řekl, že rozšíření EU v oblasti západního Balkánu musí být prioritou příští Evropské komise. Členství v EU je podle něj to jediné, co může zabránit hrozícím úpravám hranic na základě etnických principů. Úprava hranic by přitom mohla vyústit v nestabilitu či dokonce v etnické spory. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

///

SOFIE

Náměstek ministra končí ve funkci kvůli zneužívání fondů EU: Náměstek ministra hospodářství Nikolaj Manolev byl nucen odstoupit ze své funkce poté, co do médií pronikla informace, že si pro sebe vybudoval luxusní vilu z finančních prostředků EU, které měly být použity na projekt rozvoje cestovního ruchu ve venkovských oblastech.

Skandál odhalila investigativní webová stránka Bivol, když zveřejnila fotografie luxusního prázdninového domu Manoleva v blízkosti města Sandanski. Dotaci na jeho výstavbu ve výši 190 tisíc eur schválily bulharské úřady v době, kdy byl Manolev náměstkem ministra cestovního ruchu.

Cílem dotační podpory je rozvoj ekologického cestovního ruchu ve venkovských oblastech, a podle podmínek smlouvy měl Manolev zpřístupnit svůj dům návštěvníkům jako hotel. Bulharští novináři přitom tvrdí, že se nejedná o jediný takový případ zneužití evropských finančních prostředků plynoucích z programu na rozvoj turistického ruchu. Nedávno média odhalila také skandál s nákupem luxusních bytů, do kterého se zapletla i vláda premiéra Bojka Borisova. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

///

Originál v anglickém jazyce je k přečtení na EURACTIV.com.

Kalendář