Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Křik, krev a mrtví. Záchranáři na Ruzyni cvičili havárii letadla

  11:44
Boeing 737 MAX, který má problémy s levým motorem, přistává na ruzyňském letišti. Při dosednutí se mu ovšem rozlomí část podvozku a někteří cestující vypadnou na přistávací plochu. Tak vypadalo ve středu cvičení na Letišti Václava Havla, kde si více než 200 záchranářů zkoušelo, jak jsou schopni zvládnout případnou havárii letadla.

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Do haly Terminálu 3 začínají ve středu dopoledne proudit davy lidí. Jsou to dobrovolníci Českého červeného kříže, kteří budou figuranty při fiktivní letecké nehodě. Autobusy je následně převážejí na plochu, kde už stojí letadlo.

Během necelých dvou hodin musí tým lidí připravit scénu, která bude vypadat velmi reálně. V okolí letadla rozmístit sedačky, kusy stolků, osobní věci cestujících, ale hlavně samotné cestující. Tým je navíc potírá „krví“, hází kolem nich maso, které má evokovat utržené prsty, a také se u některých snaží vytvořit reálně vypadající vyhřezlé orgány.

Zdá se, že vše je připraveno na nácvik. Přesně ve 13 hodin dělobuch oznámí start akce, několik dýmovnic pak způsobí dojem, že letadlo hoří. Ozývá se řev. „Zachraňte ji, vždyť ona vykrvácí,“ křičí bezmocně u letadla mladá žena.

Na místo se okamžitě vydávají letištní hasiči, na pomoc svolávají kolegy z pražských i středočeských sborů. Záchranky přijíždějí z metropole i ze středních Čech. Celkem bude zasahovat 220 profesionálů.

„Když je vyhlášena plná pohotovst, hasiči se primárně dostanou na kraje dráhy, na níž má letadlo přistávat. Jsou připraveni okamžitě reagovat na situaci, která by mohla při dosednutí letadla nastat,“ popisuje běžný postup ředitel HZS Letiště Praha Pavel Hošek.

„Letadlo před přistáním hlásilo problémy. Přístroje kapitánovi ukazovaly problém s motorem. Při přistání bohužel došlo k rozlomení podvozkové části, letadlo vybočilo z dráhy, havarovalo a levý motor začal hořet,“ líčí Hošek.

Hasiči po příjezdu okamžitě začínají hasit požár, zároveň se dostávají do letadla, aby evakuovali cestující i posádku, kteří zůstali uvnitř. Není jich tam ovšem původních 106, desítky jich totiž vypadly ven na plochu dírou, která vznikla po rozlomení letadla.

Lidé, kteří zůstali v letadle, se evakuují sjezdem po skluzavce. Mezi cestujícími, kteří leží na ploše, už chodí hasiči a hodnotí závažnost zranění.

Zraněné musí dvakrát třídit

„Hasiči nejdříve třídí raněné a přinášejí nám je na tak zvaný filtr, kdy naši záchranáři provádějí tak zvanou retriáž,“ popisuje mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Páskem různé barvy tak odlišují kategorie, a to podle závažnosti zranění. Červení potřebují nejrychlejší ošetření, žlutí jsou ranění středně vážně, zelení mohou chodit po svých. Čtvrtá kategorie, černá, značí, že člověk nehodu nepřežil. Mrtvých je po této havárii dvanáct.

„Ošetřovnu“ si zdravotníci vytvořili nedaleko letadla. Hasiči jim tam nosí zraněné na nosítkách. Po nejnutnějším ošetření je odvážejí do nemocnic sanitky, několik pacientů musí přepravit vrtulníky. V pohotovosti už jsou nemocnice v Motole i Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN), které jsou letišti nejblíže.

VIDEO: Hořící vraky aut simulovaly zřícené letadlo se spoustou raněných

„V první řadě nás kontaktovala záchranná služba, která nám oznámila, že se stala havárie a kolik je zraněných,“ líčí vrchní sestra akutního příjmu ÚVN Marie Vobořilová. Obratem musí každé oslovené zdravotnické zařízení dát záchranářům vědět, kolik raněných jsou schopni přijmout.

Z příjmu poté personálu odesílají zprávu na mobilní telefony, že se musí do určité doby dostavit do haly. Nejprve vyhlásili traumaplán stupně 2, což znamená, že plánují přijmout jedenáct až dvacet raněných. Následně, jak sanitky i vrtulníky vozí další pacienty, zvyšují stupeň na trojku.

„Jako první přivezl vrtulník dva pacienty v ohrožení života. Jeli jsme pro ně na střechu, kde máme heliport, svezli je výtahem dolů a začali ošetřovat. Jsou to těžce popálení pacienti, kteří mají tržné a řezné rány v obličeji a na horních končetinách,“ popisuje Vobořilová.

Poté, co jsou pacienti ošetřeni, tak někteří jedou na operační sál. Ostatní jsou hospitalizováni na lůžku. Lehce zraněné ošetří ambulantně a propustí je do domácího léčení.

Traumaplán je ukončen záchrannou službou v okamžiku, kdy jsou všichni pacienti v nemocnicích a po ošetření.

Po 15. hodině cvičení končí. „Cílem bylo zjistit, jak dokážeme zorganizovat práci tak, abychom se dokázali postarat jak o pacienty z traumaplánu, tak o reálné pacienty,“ říká vrchní sestra akutního příjmu.

I když nastane traumaplán, vždy je vyčleněn lékař se sestrou, kteří se starají o další pacienty.

„Cvičení nám ukázalo i chyby, kterých se musíme vyvarovat, hlavně v organizaci práce. Pozitivní ale je, že pacienti byli ošetřeni včas, nenastaly žádné prodlevy. Zatím hodnotím cvičení velmi kladně,“ dodává Marie Vobořilová s tím, že podrobné vyhodnocení bude trvat několik dní.

Nejhorší havárie letadla se stala v roce 1972

Závažné letecké nehody se naštěstí v Praze nestávají. „K jedné z těch závažnějších došlo v roce 1981. Stroj typu TU-154B, let společnosti Malév, havaroval, nicméně bylo to bez následků na životech. A ta úplně nejhorší se stala v roce 1972, kdy stejný typ letadla ruské společnosti Aeroflot přistál před prahem dráhy a zemřelo 66 lidí,“ poznamenal člen představenstva Letiště Praha Milan Špaček.

Během jednoho roku zasahují jednotky na letišti přibližně 600krát, z toho mimořádné události tvoří deset procent. „Ať už je to nevysunutí podvozku letadla, zdravotní problém cestujícího na palubě či únik provozních kapalin,“ dodává Špaček.

Cvičení takového rozsahu, jako ve středu, se koná jednou za dva roky. „Cílem bylo především ukázat dobrou připravenost na podobné události tak, abychom snížili obavy cestujících a abychom je neděsili,“ konstatoval mluvčí letiště Roman Pacvoň.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...