recenze
Rainswept

Rainswept - recenze
Rainswept - recenze
12:00, 18.04.2019

Služební cesty jsou super. Většinou. Nebo na Instagramu. Ale doopravdy? Spíte v hotelu v cizím městě a musíte se bavit s cizíma lidma a k tomu ještě chodit do roboty. A na jednu takovou vyjížďku byl vyslán detektiv Michael Stone, aby jakožto starý harcovník pomohl policejnímu sbory z maloměstečka Pinewood při vyšetřování smrti mladého páru.

Klik pro zvětšení (Rainswept - recenze)

V úvodní cutscéně vidíme, jak si silueta postavy pokládá pistoli k hlavě a za pár sekund uslyšíme výstřel, čili by se chtělo říct, že všechno je nad slunce jasné , ale znáte to, není vždy všechno takové jaké se na první pohled jeví.

Takže zatímco pro místního šerifa je případ prakticky okamžitě vyřešený, Michael nechce dělat ukvapené závěry a před uzavřením případu chce vše pořádně prozkoumat. Pátrání po tom co se stalo však komplikuje nejen fakt, že lokální policejní netáhla vyjma slečny Bluntové nechtějí hlavnímu hrdinovi podat ani pomocný malíček, ale i samotné oběti. Chris a Diana se do města přistěhovali teprve před nedávnem a žili víceméně v odloučení od místní komunity.

Klik pro zvětšení (Rainswept - recenze)

Vyšetřování tak poodhaluje nejen samotnou smrt nebohých mladých lidiček, ale i jejich složitý vztah a komplikovaný byť láskyplný společný život. A aby toho nebylo málo, ani detektiv Stone není ukázkovým příkladem psychicky stabilního jedince, neboť ve volných chvílích s oblibou halucinuje o své tragicky zesnulé manželce a kouří jedno cigáro za druhým.

Klik pro zvětšení (Rainswept - recenze)

Pohled do zákulisí vztahu obětí je to nejzajímavější na co v Rainswept narazíte, takže pokud se vám při pomyšlení na Rodinná pouta, Poštu pro tebe nebo jiné poklady televizní zábavy, otevírá nůž v kapse, tohle asi nebude váš šálek čaje. Ve formě flashbacků prožíváte ty nejdůležitější okamžiky z pohledu introvertního snílka Chrise, jež se snaží sbalit krásnou a tak trochu tajemnou Dianu. Protože je to kočka, Chris se do ní samozřejmě zamiluje a nastěhuje si jí do baráku ještě dřív, než se o ní něco dozví, holt typický chlap. A hráč se pak kromě těch krásných okamžiků stane svědkem i prvních rozkolů. Každý kdo kdy zažil nějaký ne úplně povedený vztah se s těmito situacemi dokáže ztotožnit a já si kolikrát říkal, že autor v minulosti tajně zapisoval z mého osobního života.

Klik pro zvětšení (Rainswept - recenze)

Faktem je, že ve výsledku, Rainswept je taková detektivka/psychologické drama, obojího si užijete stejnou měrou. Na kolik to je jen v point and click adventuře možné. Typické žánrov mantinely se autor ani nesnažil překonat a tak nečekejte nic inovativního, nýbrž takřka přímočarý průchod herním příběhem s velmi omezenými možnostmi pro improvizaci.

Klik pro zvětšení (Rainswept - recenze)

Vizuálně je hra zajímavá, ale zároveň kvalitativně nevyvážená. Hodně se mi líbilo zpracování zápisníku, kde si Michael zapisuje všechny důležité informace o vyslýchaných postavách či místě činu a vše je obohacené autenticky vypadajícími skicami a náčrtky. Low poly 2D grafika má šmrnc, jednotlivé úrovně jsou většinou zajímavě pojaté, narazíme i na pár opravdu vizuálně povedených scén. Jenže když se zadíváme pozorně , zjistíme že na některých herních objektech by pixely dokázal spočítat i průměrně inteligentní delfín. Animace jsou roztomile nemotorné - takže pokud chceme, můžeme věřit, že to je umělecký záměr, ale za to už těžko schováme jejich absenci. Jednotlivé charaktery umí většinou jenom stát, ale když si mají třeba jenom sednout, následuje střih a vidíte je sedět. Tady je moc dobře vidět, že malý budget hře rozhodně neprospěl, a možná je škoda, že Indiegogo kampaň nevyšla dle plánu. Ale takový už je holt život.

Klik pro zvětšení (Rainswept - recenze)

Naštěstí tyhle nedostatky dokáže vynahradit podmanivý hudební doprovod, který míchá jemné melodie do šumu deště tak skvěle, až má člověk občas chuť hru nechat jenom tak běžet a zaposlouchat se do herních zvuků a vykašlat se na další klikání.

Klik pro zvětšení (Rainswept - recenze)

Což by byla škoda, protože Rainswept rozhodně stojí za dohrání. Ač se nejedná o žádný revoluční počin, stále dokáže zaujmout a své příznivce si určitě najde a pokud hledáte nenáročnou adventuru se zajímavým příběhem na dva tři večery, litovat nebudete. Vzhledem k tomu, že má na hru na svědomí víceméně jeden člověk a jde o komerční prvopočin, klobouk dolů.

DOBRÉ
68%
CZECHGAMER
Nenáročná adventura, která sice nevybočuje z žánrových kolejí, ale obsahuje zajímavý příběh a výtečný soundtrack.

CGwillWin