fbpx

Miliardář a zakladatel technologické firmy Alibaba Group Jack Ma prohlásil, že zvyk pracovat přesčas je pro mladé Číňany to nejlepší, co je během rozjezdu kariéry může potkat

Zveřejněno: 5. 6. 2019

O rovnováze mezi pracovním a soukromým životem panují různé představy. Jack Ma, ikona čínského online podnikání a zakladatel online obchodu Alibaba, se k nadčasovým hodinám v práci staví jednoznačně. Ve svém projevu k zaměstnancům obhajoval pracovní plán „996“, který odkazuje na práci od devíti ráno do devíti večer, a to šest dnů v týdnu.

„Já osobně si myslím, že schopnost pracovat „996“ je obrovským požehnáním,“ prohlásil v komentáři zveřejněném na firemním účtu na WeChatu. Mnoho firem a lidí prý nemá šanci v tomto režimu fungovat a kdy jindy se do něho zapojit než na začátku kariéry.

Jak být úspěšný a respektovaný

Tento výstup Jacka Ma rozjel on-line debatu a protesty na některých platformách, kde si nejen jeho zaměstnanci stěžovali na nadměrné požadavky na přesčasy u některých čínských technologických firem. Ma, bývalý učitel angličtiny, spoluzaložil Alibabu v roce 1999 a rychle se stal jedním z nejbohatších lidí v Číně. Jeho dlouholetí zaměstnanci v uvedeném režimu pracují už dlouho. Je to prý cesta, jam být úspěšný, mít pěkný život a být respektován.

Je tedy lepší být nezaměstnaný? Nebo být zaměstnaný ve firmě, která nemá na výplaty?

Jack Ma svůj přístup k vedení zaměstnanců obhajuje také tím, že se ptá veřejnosti a novinářů, zda také oni nevěnují své práci víc času a energie, než je obvyklé, a zda právě proto nejsou úspěšní. A samozřejmě nechybí ani argument, který je možná silnou podpásovkou: Je tedy lepší být nezaměstnaný? Nebo být zaměstnaný ve firmě, která nemá na výplaty? Ve srovnání s nezaměstnanými se Ma podle svých slov cítí šťastně, i když pracuje 12 hodin denně, ničeho nelituje a neměnil by.

Porušení práva?

Nedávno aktivisté na GitHubu (vlastní ho Microsoft), on-line úložišti kódů, spustili projekt s názvem „996.ICU“, kde programátoři uvádějí společnost Alibaba mezi těmi, které mají jedny z nejhorších pracovních podmínek.

Ve státních čínských novinách vyšel komentář, který dokonce tvrdí, že přístup „996“ porušuje čínské pracovní právo, které stanovuje, že průměrná pracovní doba nesmí překročit 40 hodin týdně. „Vytvoření podnikové kultury prosazující přesčasy nejenže nepomůže podnikové konkurenceschopnosti, ale může škodit a ohrozit schopnost společnosti inovovat,“ napsal deník People's Daily.

Související…

Za vším hledej ženu. I za multimiliardovou Alibabou
Ondřej Bíba, Zonky.cz

foto: Profimedia, zdroj: Reuters

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...