Opozice chystá mimořádnou schůzi sněmovny. Řešit se bude Babišův údajný střet zájmů

Poslanci ODS, Pirátů a lidovců vyvolají mimořádnou schůzi sněmovny. Příští čtvrtek by na ní měli poslanci probrat zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) za rok 2018, deficitní rozpočet i situaci kolem premiéra Andreje Babiše (ANO). Na aktuální – čtvrteční – schůzi poslanci rovněž schválili zvýšení letošních výdajů Státního fondu rozvoje bydlení o 750 milionů na 3,48 miliardy korun. Na programu byly také pravidelné interpelace na členy vlády. Poslanci se premiéra Babiše ptali na zveřejnění investičního plánu vlády nebo na podnikání společnosti ČEZ v Bulharsku.

Opoziční strany oznámily, že sesbíraly podpisy potřebné pro svolání mimořádné schůze sněmovny. Zda by v případě neschválení programu mimořádné schůze vyvolali hlasování o nedůvěře vládě, nechtěli zástupci ODS, KDU-ČSL a Pirátů předjímat. Mimořádné jednání svolal předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) na příští čtvrtek. Poslanci ČSSD pro
program schůze hlasovat nebudou, řekl předseda strany a ministr vnitra Jan Hamáček.

Na schůzi chtějí poslanci probrat například zprávu NKÚ hodnotící loňský rok. Podle kontrolorů není stát schopen správně reagovat na dynamické změny ve společnosti, ať už jde o digitalizaci, zjednodušení daňových povinností, úspory energií, sociální bydlení či dopravu. Kabinet se proti zprávě ohradil dopisem. Babiš kritizoval šéfa NKÚ Miroslava Kalu, který podle něj dělá politiku, což mu nepřísluší. Podle šéfa ODS Petra Fialy se ale vláda chová nezodpovědně.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš ve čtvrtek apeloval na zveřejnění výsledků unijního auditu ohledně dotací pro Babišovu bývalou společnost Agrofert. Piráti tento týden ve sněmovně neúspěšně navrhovali, aby požádala Evropskou komisi o zveřejnění výsledků auditu do poloviny května, tedy ještě před volbami do Evropského parlamentu. Mluvit by se o tom mělo znovu.

„Aby občané věděli, jestli premiér Babiš je tak čistý, jak celou dobu tvrdí,“ konstatoval Bartoš. Policie ve středu oznámila, že navrhuje obžalovat Babiše v kauze Čapí hnízdo.

Třetím tématem probíraným na mimořádné schůzi by měl být rozpočet. „Vláda stojí na místě, je to vláda odkladů, slibů a sliby není schopna plnit,“ konstatoval šéf KDU-ČSL Marek Výborný. Kritizoval chaotické kroky vlády, chybějící důchodovou reformu nebo neschopnost státu řádně financovat sociální služby.

Opozice o důvodech vyvolání mimořádné schůze sněmovny (zdroj: ČT24)

Ministryně financí Alena Schillerová argumenty opozice odmítá, pro svolání schůze nevidí důvod. Například podle ní půjdou do státního rozpočtu prostředky z Fondu národního majetku, zrušeného v roce 2006. „Jsou to peníze převážně z dividendy ČEZu. My jsme řekli, ať ty peníze putují do českého rozpočtu. Přece nebudou ležet a stát si nebude půjčovat na finančních trzích. A tam o jejich použití rozhodne sněmovna, používají se na priority této vlády,“ uvedla ministryně.

Babiš nezveřejní investiční plán

Babiš ve čtvrtek poslancům řek, že jim neposkytne Národní investiční plán. Plán z loňského listopadu obsahuje 17 000 projektů za 3,5 bilionu korun a je podle předsedy vlády interním materiálem.

„Národní investiční plán je moje myšlenka. Tady ho máte, pane Stanjuro. Koukejte, jak je celkem hezký. A to je náš interní materiál a na vládě nebyl. A já vám ho nedám, protože je to náš interní materiál. A my z toho čerpáme a my z toho děláme rozpočet (20)20, (20)21, (20)22,“ uvedl předseda vlády a ANO. „Já jsem to vymyslel, my jsme to odmakali a děláme na tom, abychom sehnali ty peníze. Proč bych vám to dával,“ dodal.

Stanjura se plánu dožadoval na základě Babišových slov z konce loňského listopadu. Premiér mu tehdy v odpovědi na písemnou interpelaci napsal, že Národní investiční plán „bude v nejbližší době předložen vládě České republiky ke schválení“. 

Další interpelaci na premiéra podal poslanec Jakub Michálek (Piráti). Ptal se na údajné neprůhledné hospodaření společnosti ČEZ v Bulharsku v souvislosti s prodejem elektrárny Varna, premiér ale uvedl, že žádné pochybnosti v této věci nemá. Piráti ovšem připravují trestní oznámení.

Na stavbu sociálních bytů dostanou obce o 650 milionů víc

Na čtvrteční schůzi sněmovny se poslanci zabývali také navýšením výdajů Státního fondu rozvoje bydlení. Důvodem pro zvýšení byly plánované dotace obcím na výstavbu nájemních sociálních bytů, na které má jít 650 milionů korun. Dvojnásobně na 200 milionů korun se také zvýšil objem peněz, který je připraven na dotace obcím pro regeneraci veřejných prostranství. Poslanci se na tom ve čtvrtek shodli.

V dalších letech by se podle ministerstva pro místní rozvoj mohly ročně v obcích postavit až dva tisíce sociálních a dostupných bytů o velikosti od 23 po 120 metrů čtverečních. Navýšení výdajů pokryjí peníze bytového fondu. Změna tedy nezatíží státní rozpočet.

Spuštění dotačně-úvěrového programu na pořízení sociálních a dostupných nájemních bytů se podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) plánuje na konci dubna. Příslušné nařízení už vláda schválila. Celkem půjde o miliardu korun, z nichž 650 milionů bude určeno na nenávratné dotace obcím na sociální byty a 350 milionů korun na nízkoúročené úvěry na dostupné byty.