Komentář Martina Čabana: Faulovaná justice

Nejvyšší státní zástupkyně a někdejší ministryně Marie Benešová

Nejvyšší státní zástupkyně a někdejší ministryně Marie Benešová Zdroj: ČTK

Andrej Babiš se v posledních dnech ocitl v defenzivě. Policie předala státnímu zástupci spis k Čapímu hnízdu s návrhem na obžalobu a německá televize ZDF natočila ošklivý dokument o jeho podnikání, v němž je český premiér zařazen vedle maďarského premiéra Orbána a rumunského šéfa sněmovny Dragney mezi politiky, kteří velmi zdatně využívají evropských dotací ve prospěch vlastního byznysu.

Babiš ovšem, což je o něm známo, nevydrží v defenzivě dlouho a rychle přechází do útoku. V případě německého dokumentu to bylo jenom směšné. „Chápu, nelíbí se jim, že bojuju v Evropě proti migraci, za české zájmy, a ne za zájmy velkých zemí (...) Je to aktivita německých medií proti státům V4, které těmto proliberálním a promigranstským mediím a skupinám vadí,“ řekl premiér Právu. Kdyby přidal ještě Sorose, podezření, že svou odpověď bohapustě opsal z projevů Viktora Orbána, by se změnilo v jistotu.

S Čapím hnízdem je to směšné mnohem méně. Spíš děsivé. Demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka je podivná po všech stránkách. Předně není jasné, proč k ní nedošlo souběžně s výměnami na ministerstvech dopravy a průmyslu – přitom ještě těsně před odchodem ministrů Ťoka a Novákové se čile spekulovalo, že spolu s nimi opustí kabinet i Kněžínek. Místo toho odchází přesně den po oznámení, že policie předala spis ke kauze Čapí hnízdo státnímu zástupci. Jistě to může být úplná náhoda, ale uvěřit tomu chce notnou dávku nezkaleného optimismu.

Kněžínkův odchod a ještě více nástup Marie Benešové jsou v podstatě neskrývanou výhrůžku směrem k systému státních zastupitelství. Marie Benešová je velkou kritičkou nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana i obou vrchních žalobců. Je také nejvyšší žalobkyní z éry premiérování Miloše Zemana, dnes je poradkyní prezidenta pro otázky justice a krátce také byla ministryně spravedlnosti v Zemanově prezidentské vládě. Benešová je postrachem pro současnou garnituru žalobců v čele s Pavlem Zemanem.

Není těžké si představit následující scénář. Benešová přijde na spravedlnost. Pavel Zeman skončí jako nejvyšší státní zástupce, na jeho místo nastupuje ten, koho vybere Benešová. Od té chvíle lze vyvíjet prakticky libovolný nátlak na nižší státní zástupce. Žalobce Šaroch odkládá kauzu Čapí hnízdo k ledu, případně je mu spis odebrán a svěřen jinému žalobci, který jej odloží k ledu. Hotovo, letitý problém vyřešen, mocenský kartel premiér-prezident slaví velké vítězství – prezident přes svou favoritku posiluje svůj vliv nejen na vládu, ale hlavně na celou justici, což, jak víme, on moc rád. Premiér má po letitých starostech s kauzou, která jej straší po všechna léta, která tráví v politice.

Ten scénář má vlastně jenom jednu slabinu. Je to strašně okaté a je otázka, zda Andrej Babiš nakonec skutečně sebere odvahu jej uskutečnit. Prezident by to zvládl levou zadní, ale Babiš si svůj veřejný obraz hlídá a tohle by byla rána. Znamenalo by to totiž faktický únos české justice za bílého dne, navrch z pozice brutálního střetu zájmů. Má-li vliv na žalobce někdo, o jehož obžalobě žalobci momentálně rozhodují, ocitáme se skutečně zcela mimo standardní demokratické hřiště. Dá se čekat, že nad takhle nápadným řešením svých problémů bude Babiš ještě chvíli váhat.