Další otřes ve vládě! Babišovi odchází ministr Kněžínek!

Jan Kněžínek

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

18. dubna 2019 15:07

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) dnes oznámil, že se rozhodl skončit ve funkci. Demisi podá k 30. dubnu, poté se vrátí zpět na úřad vlády.

V tiskové zprávě dnes uvedl, že rozhodnutí dlouho zvažoval a původně ho směřoval na letní měsíce, ale nakonec jeho krok uspíšilo to, že "již nechtěl čelit mediálním spekulacím o svém konci ve funkci".

Ministr napsal, že byl vždy profesionálním státním úředníkem a nikdy netoužil po politické kariéře. Své rozhodnutí ústně oznámil premiérovi Andreji Babišovi (ANO) v pondělí 15. dubna. "Přijde mi logické odejít v okamžiku, kdy zároveň dochází i k výměnám jiných ministrů," dodal.

Ministr Kněžínek byl jen prodlouženou rukou A. Babiše, který na rozkaz odchází hned po návrhu na obžalobu premiéra. Nezbývá nic jiného, než být bdělí a nového min. spravedlnosti pod drobnohledem sledovat, aby nedocházelo ke změnám na místech státních zástupců a ovlivňování kauz.

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) 18. dubna 2019

Kněžínek strávil ve funkci zhruba deset měsíců. Ke 30. dubnu v Babišově kabinetu skončí i ministr dopravy Dan Ťok a ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (oba za ANO). Zatímco Ťok se rozhodl k rezignaci sám, Nováková odchází na Babišovo přání.

Témata: Jan Kněžínek Vláda ČR Andrej Babiš Ministerstvo spravedlnosti