CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

18. 04. 2019

2 komentáře

Spor o bankovní daň: Kde vezme vláda na svůj populismus?

 

Vládní sliby ANO a Sociální demokracie překračují možnosti státního rozpočtu. Některé sliby tak nebude možné naplnit: Buď štědrý rodičovský příspěvek pro všechny za 8 mld. Kč, nebo slib nezvyšování daní. V ohrožení jsou přitom banky.

Loading



 

Sociální demokracie na úhradu dodatečných 8 mld. Kč na rodičovský příspěvek zvýšený z 220 tis. Kč na 300 tis. Kč navrhuje zavést bankovní daň. Z původního návrhu zvýšení sazby daně z příjmů z 19 % na 25 % postupně ustupuje, ale navrhuje novou metodu – zavést daň z bankovních aktiv.

„Prosazujeme odvod z bankovních aktiv, je to spravedlivější než zvednout daň. Byla by tam progrese, velké banky by platily více než malé,“ uvedl poslanec Václav Votava (ČSSD), který se zasadil i za regulaci provizí za životní pojištění. Je přitom přesvědčen, že by se daň z bankovních aktiv nepromítla klientům bank. Státní rozpočet by tím měl být sanován přibližně 14 mld. Kč.

KSČM, která podporuje vládu a drží ji u moci za cenu možnosti prosazení významných bodů svého politického programu, navrhuje naopak zavést daň z bankovních transakcí ve výši kolem 1 %. Měla by přinést více než 10 mld. Kč do státního rozpočtu.

Další peníze chce Andrej Babiš (ANO) pro svou vládu získat digitální daní, která by do státního rozpočtu měla přinést 1 až 3 mld. Kč. Ta by nejvíce postihla společnosti Google a Facebook. Nejvíce peněz by mělo plynout ze zdanění internetové reklamy.

REKLAMA

Zdroj: E15.cz, iHNed.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Richar Fuld

    19 dubna, 2019

    Dnes je „standardní“ úroková sazba z vkladů cca 0.1%. Pokud se zavede daň z aktiv ve výši 0.14% pak 2/3 daně banky zaplatí tak, že sníží úrok z vkladů zpátky na 0.01%. Pokud banky platí např. 1% úrok z vkladů, pak hos sníží na.0.86% a bankovní daň je zaplacena. Bankovní daň zaplatí nevyhnutelně klienti bank, ne banky.

    Odpovědět

  • Pavel Hanzl

    21 dubna, 2019

    Je to hrozně jednoduché.

    Politici té zkorumpované, umaštěné strany závistivých, patří na politické smetiště. Tak jako pan Šincl nikdy nepochopil finančně poradenský trh a co vlastně potřebují klienti, podobně je na tom s využitím dutiny kosti lebeční pan Votava. Banky mají rády své majitele mnohem více, než své klienty. A tak jako u pojistek osob, zvýšené náklady bank budou přeneseny na klienty.

    Nemůžete jít za politikem a říci mu, že je blbý. V rámci moderní politické korektnosti se mu může jen naznačovat, že je nebystrý. Díky Bože, i když nejsi, že se aspoň smí naznačovat!

    Ne, že by to pomohlo. Blbců je totiž většina! A má volební právo.

    Odpovědět