- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

V divadle se pilně zkouší: Divadlo světa i ženský mikrosvět

Jaro láká většinu z nás do přírody, vyběhnout za krásami světa! My jsme se však v mosteckém divadle rozhodli vyběhnout za krásami světové dramatiky, po dobrodružné cestě za kvalitními tituly. Představíme vám je hned dva týdny po sobě – jeden na Velké a druhý na Komorní scéně.

 

M. Schejbal

Režisér Milan Schejbal na čtené zkoušce inscenace Zamilovaný Shakespeare. Foto T. Branda

 

Zamilovaný Shakespeare je první z těchto dvou titulů: Stejnojmenný a mimořádně zdařilý film režiséra Johna Maddena, jehož spoluscenáristou byl jeden z nejvýznamnějších dramatiků a scenáristů Tom Stoppard, byl oceněn sedmi Oscary i dalšími významnými filmovými cenami. Od své premiéry v roce 1998 se nezaměnitelně vryl do srdcí a myslí diváků po celém světě. Skvostně propojuje dvě příběhové roviny i dva žánry – romantickou tragédii i převlekovou komedii (Romeo a Julie a Večer tříkrálový). Jeho divadelní adaptace z pera zkušeného a renomovaného dramatika Lee Halla se v roce 2014 stala jednou z největších londýnských divadelních událostí posledních let. A velmi rychle se rozšířila celou Evropou i přímo českými divadly.

Mladý divadelní básník William Shakespeare se snaží dokončit svoji nejnovější hru, ale moc se mu to nedaří, nedostává se mu sil ani inspirace. Dokud se nezamiluje. Sledujeme tak komediálně pojaté porodní bolesti nové inscenace a zároveň romantický osobní příběh Williama Shakespeara, který se zamiloval do mladé a krásné aristokratky Violy de Lesseps, která natolik miluje divadlo, že se v přestrojení za muže pokouší proniknout do Shakespearovy herecké společnosti. Svoji touhu stát se herečkou totiž v té době nemůže jinak uplatnit. V její době bylo herectví striktně určeno pouze mužům. Spolu s ní tak i my diváci pronikáme do podivuhodného zákulisí tehdejšího alžbětinského divadla. Viola poznává jeho krásu, ale také zmatek a chaos, neboť divadlo vždy bylo velmi "živým" a rychle se proměňujícím prostředím. Na pozadí záměny postav, velké lásky, omylů a nedorozumění, intrik, obchodních machinací i neobyčejně zábavně a trefně zachyceného divadelního shonu se tak odehrává okouzlující fiktivní příběh o tom, jak vznikla nejslavnější hra všech dob Romeo a Julie. Napínavý, dramatický i vtipný příběh doplňují odkazy i k dalším Shakespearovým hrám (a k hrám jeho souputníků) a řada dalších postav, jako jsou Shakespearovi kolegové dramatici, divadelní ředitelé, cenzoři a dokonce i sama královna Alžběta II., která divadlo tajně navštěvuje a je Shakespearovou velkou fanynkou. A nejen fanynkou... Nicméně, pravá láska to nemá v žádné době jednoduché. Můžete si to potvrdit již 31. května 2019 na Velké scéně společně s Nelou Štefanovou a s Lukášem Kofroněm, kteří v této hře ztvární hlavní role. Ty by si ostatně přál hrát snad každý z mladých herců.

Zdeněk Janál, dramaturg

čtená zkouška

První čtená zkouška. Foto T. Branda

L. Kofroň

L. Kofroň - představitel W. Shakespeara - na čtené zkoušce. Foto T. Branda

N. Štefanová

Violu De Lesseps ztvární Nela Štefanová. Foto T. Branda

 

3 ŽENY

Zatímco režisér Milan Schejbal se svým týmem připravuje dychtivě očekávanou inscenaci Zamilovaný Shakespeare, jeho režisérský kolega Martin Vokoun právě zkouší komorní komedii 3 ženy od anglické dramatičky a herečky Katy Brand.

V jádru vztahové komedie stojí mladá dívka Laurie, její matka Suzanne a její matka, dívčina babička, Eleanor. Ženy se sejdou v hotelovém pokoji na rozlučce se svobodou, neboť Suzanne si má druhý den brát Garyho – solidního chlapíka, kterého ani moc nemiluje.

Komedie 3 ženy je v lecčems typicky britská hra. Je pro ni příznačný lehce ironický situační a slovní humor a v jistých ohledech se jedná o žánr tzv. well-made play (tedy doslova dobře napsané hry), která nezastírá, že chce svého diváka nejen pobavit, ale také mu něco důležitého sdělit a nechat ho nahlédnout do spletitých rodinných vztahů, které jsou mnohdy poznamenány všelijakými nevyřčenými křivdami, nespravedlnostmi nebo neporozuměním. A to zná, troufáme si tvrdit, každý z nás.

Katy Brand napsala vynikající mezigenerační trialog, který nabízí mimořádně silné herecké příležitosti pro představitelky hlavních rolí a slibuje sugestivní divácký zážitek. Ivanu Zajáčkovou, Zitu Benešovou, Markétu Hausnerovou a Matyáše Procházku spatříte poprvé 14. června 2019 na Komorní scéně. Máme radost, že hru ve výborném překladu Pavla Dominika, zhotoveném přímo na objednávku našeho divadla, nabídneme našim divákům v české premiéře.

Michal Pětík, dramaturg

 

M. Vokoun

Režisér inscenace 3 ženy Martin Vokoun na první čtené zkoušce.

 

3 ŽENY

Z. Benešová, M. Hausnerová a I. Zajáčková na čtené zkoušce.

3 ŽENY

Z. Benešová, M. Hausnerová, I. Zajáčková na první čtené zkoušce.

čtená zkouška

zleva nápovědka A. Hrodková, Z. Benešová, I. Zajáčková, překladatel P. Dominik, režisér M. Vokoun, dramaturg M. Pětík a umělecký šéf MDM Jiří Rumpík na čtené zkoušce.

3 ŽENY

M. Hausnerová, M. Procházka

 

3 ŽENY