Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ministr spravedlnosti Kněžínek oznámil odchod, střídá ho Benešová

Ministr spravedlnosti Kněžínek oznámil odchod, střídá ho Benešová

18.04.2019 17:56
Autor: ČTK

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) dnes oznámil, že se k 30. dubnu rozhodl rezignovat. Ve funkci ho nahradí poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici Marie Benešová, kterou nominoval premiér Andrej Babiš (ANO). Hrad už potvrdil, že ji prezident jmenuje. Část opozice pokládá odchod Kněžínka za vynucený a výměnu dává do souvislosti s kauzou Čapího hnízda, v níž předseda vlády čerstvě čelí návrhu na podání obžaloby.

Kněžínek vydržel v čele ministerstva zhruba deset měsíců, nyní se vrátí na úřad vlády. Uvedl, že nikdy netoužil po politické kariéře a že rezignaci zvažoval dlouho. Původně ji prý směřoval na léto, nakonec ale jeho krok uspíšilo to, že "již nechtěl čelit mediálním spekulacím o svém konci ve funkci". Označil za logické skončit v okamžiku, kdy odchází i jiní ministři. Dále sdělil, že své rozhodnutí ústně oznámil premiérovi v pondělí a o den později mu předal písemnou rezignaci.

Totéž dnes uvedl i Babiš. Kněžínkovo rozhodnutí ho nepřekvapilo, protože jeho působení na ministerstvu bylo od počátku dohodnuto jako dočasné, sdělil.

K jedenasedmdesátileté bývalé nejvyšší státní zástupkyni Benešové Babiš řekl, že má dlouholeté zkušenosti a také předpoklady pokračovat ve stabilizaci justičního prostředí, v potírání korupce a klientelismu a v omezování působení exekuční mafie.

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně a někdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová (na snímku z 16. července 2013). O návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo informovalo státní zastupitelství ve středu. Podle předsedy ODS Petra Fialy s tím rychlá výměna ministra souvisí. Situaci označil za nepřijatelnou a neuvěřitelnou. Bývalý ministr spravedlnosti a šéf TOP 09 Pospíšil upozornil, že výměna Kněžínka za loajální Benešovou by mohla vést k odvolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, a tím i k ovládnutí celé justiční soustavy s cílem ovlivnit vyšetřování premiérova dotačního podvodu.

Šéfa koaliční ČSSD Jana Hamáčka Kněžínkovo rozhodnutí překvapilo, protože o něm neměl žádné signály. Dodal, že pokud by výměnu doprovázely změny na státním zastupitelství, bylo by to na vážnou debatu koalice. Překvapení a znepokojení vyjádřil i předseda lidovců Marek Výborný. Šéf Pirátů Ivan Bartoš je přesvědčen, že Kněžínek rezignoval pod tlakem. Podle předsedy STAN Víta Rakušana bude po příchodu Benešové slavit především Hrad.

Benešová už ministerstvo spravedlnosti v minulosti krátce vedla, a to jako členka úřednické vlády Jiřího Rusnoka. Byla také poslankyní za ČSSD a místopředsedkyní strany. Výrazně na sebe upozornila, když označila svou nástupkyni na postu nejvyšší státní zástupkyně Renatu Veseckou a další představitele justice za mafii.

Hrad sdělil, že Benešovou jmenuje ministryní společně s novým ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem a ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem, tedy 30. dubna.

 

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data