Hlavní obsah

Dotační úřad začal zkoumat Mynářovy dotace v Osvětimanech

Dotaci pro firmu Vratislava Mynáře začal řešit dotační úřad.

Reklama

Podle České televize získala firma Vratislava Mynáře dotaci 6 milionů, ale o některých faktech úřady při přidělování dotace nevěděly.

Článek

Dotace, s jejichž pomocí postavil hradní kancléř Vratislav Mynář v Osvětimanech svůj penzion u lyžařského areálu, budou znovu zkoumat úřady.

Že s přidělením dotací není vše v pořádku, uvedli zkraje týdne novináři České televize v pořadu Reportéři.

Podle jejich zjištění dostal hradní kancléř, jemuž patří také k penzionu přilehlý lyžařský areál, dotaci v rozporu se stanovenými pravidly.

Vratislav Mynář v roce 2009 dostal šestimilionovou dotaci z evropských fondů na dostavbu penzionu. Na jeho stavbu však tři roky předtím získal veřejnou podporu z českého rozpočtu osvětimanský spolek Chřibák, který Mynář spoluzakládal. Šlo o 13 milionů korun.

Chřibák o dotaci žádal s projektem, že chce postavit (na Mynářově pozemku) turistickou ubytovnu. Zvládl však jen hrubou stavbu. Na dokončení pak od tři roky později získala zmíněnou evropskou dotaci Mynářova Clever Management, která si tehdy od Chřibáku oficiálně objekt pronajala.

Osvětimany, městečko, kde milují Miloše Zemana. Video: Seznam Zprávy

Úřady však nyní potvrdily, že to odporovalo pravidlům – Chřibák se totiž při získání podpory zavázal, že objekt 10 let nikomu nepronajme.

Dotaci Chřibáku přidělilo Ministerstvo školství a dotaci pro Clever Management pak Regionální rada regionu soudržnosti Střední Morava (ROP Střední Morava). Oba úřady reportérům veřejnoprávní televize sdělily, že o porušení pravidel neměly informace.

Na otázku, zda tedy kancléřova firma bude muset dotaci vracet, zatím ROP Střední Morava přímo neodpověděl. V odpovědích na otázky Seznamu však jeho úředníci uvedli, že se kauzou budou zabývat.

„Nově získané informace, které byly uvedeny v reportáži České televize, analyzujeme,“ píše vedoucí odboru kontroly a plateb Dana Koplíková s tím, že informace o dotacích na stavbu Mynářova penzionu jsou pro něj nové. Proto prý nedokáže odpovědět na otázku, zda bude nutné dotaci vrátit.

„S ohledem na výše uvedené, a především skutečnosti, že analýza nových informací se nyní zpracovává, neumíme na tuto otázku nyní odpovědět,“ doplnila Koplíková a podobně se zatím staví i k otázce, zda byly podmínky pro přidělení dotace porušeny.

Z odpovědí však lze vyčíst, že na program výboru Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava se případ Mynářova penzionu dostane.

„S výsledky analýzy, která je v současné době na základě podnětů a nových informací, uvedených v pořadu České televize, zpracovávána, budou členové Výboru Regionální rady seznámeni. A stejně tak se bude VRR na svém nejbližším jednání zabývat dalším postupem,“ uvedla Koplíková.

Píše také, že podle harmonogramu je řádné jednání výboru regionální rady naplánováno na 19. června letošního roku.

Kancléř Vratislav Mynář jakékoliv pochybnosti odmítl. „Nejsem si vědom žádného pochybení. Dotační titul slouží svému účelu a díky našemu zásahu nedošlo ke zmaření prostředků, které stát investoval,“ řekl Seznamu Mynář.

Reklama

Související témata:

Doporučované