Zeman ani napotřetí nepovýší Koudelku na generála. Vyčítá mu zásahy do výuky dějin a kauzu Huawei

Prezident Miloš Zeman pravděpodobně potřetí nepovýší ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku. Ve čtvrtek v televizi Barrandov k němu řekl, že argumentů proti jeho jmenování do generálské hodnosti přibylo. Naopak zástupce ředitele Společného operačního centra ministerstva obrany Petra Procházku, kterého už také dvakrát odmítl, tentokrát zřejmě povýší. Jmenování obou navrhla vláda.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel BiS Michal Koudelka a prezident Miloš Zeman, který ho odmítl jmenovat generálem

Ředitel BiS Michal Koudelka a prezident Miloš Zeman, který ho odmítl jmenovat generálem | Zdroj: koláž iRozhlas.cz

„Dvakrát ho odmítnout byl dostatečný trest za to, že toleroval, že příslušníci jeho jednotky měli na helmách esesácké symboly. Takže velmi pravděpodobně ho tentokrát jmenuji,“ řekl Zeman o Procházkovi.

Vláda potřetí navrhla jmenovat generálem šéfa BIS Koudelku. Zeman ho nejspíš znovu odmítne

Číst článek

V případě Koudelky k argumentům proti jeho jmenování do generálské hodnosti podle prezidenta přibyly další. „To byl zásah BIS do výkladu výchovy nebo výuky dějin,“ řekl. Koudelka je podle prezidenta také spoluzodpovědný za kauzu Huawei. Už počátkem dubna mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček uvedl, že pokud vláda opět Koudelku na jmenování generálem navrhne, bude Zeman postupovat jako v minulosti.

BIS ve své výroční zprávě napsala, že moderní dějiny prezentované ve školách jsou de facto sovětskou verzí moderních dějin a proruským panslovanstvím je do jisté míry zasažena i výuka českého jazyka.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) se pak kvůli tomu v polovině ledna sešel s šéfem BIS Koudelkou. Zeman ho za to už dřív kritizoval, schůzku označil za hrubou chybu. Koudelka poté odmítl, že by BIS chtěla určovat, co se má a nemá ve školách učit.

Kvůli kauze Huawei

S varováním před technologiemi čínských firem Huawei a ZTE, které loni před Vánocemi vydal Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), spojoval Zeman BIS už dřív.

Rok 2018 Miloše Zemana: Obhajoba prezidentského úřadu, spor o Pocheho, zahraniční cesty i ‚čučkaři‘

Číst článek

V lednu prezident uvedl, že ředitel NÚKIB Dušan Navrátil a Koudelka ohrozili pozici a ekonomické zájmy ČR v Číně. Premiér Andrej Babiš (ANO) následně uvedl, že není pravda, že NÚKIB v tomto případě postupoval společně s BIS. O potenciálním nebezpečí pro ČR, které může představovat rostoucí podíl Huawei a ZTE na českém telekomunikačním trhu, psala BIS dříve, ve výroční zprávě za rok 2013.

Prezident v minulosti o Koudelkovi prohlásil, že není člověkem na svém místě. Kritizoval také poslední výroční zprávu BIS, ve které tajná služba varuje například před ruskými a čínskými agenty. Označil ji za „plácání“ a zpravodajce za „čučkaře“. BIS kritiku odmítla a uvedla, že má za sebou úspěšné období.

Návrhy na jmenování do generálské hodnosti vláda schválila minulý týden. U Koudelky jako důvod uvedla vysoké profesní a osobní kvality a velmi dobré výsledky, kterých kontrarozvědka dosahuje. Koudelka by podle představ vlády měl získat hodnost brigádního generála, stejně tak i Procházka. Vláda navrhla povýšit do generálské hodnosti také další zástupce armády, hasičů, policie a Vězeňské služby.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme