Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za falešné diplomy za rok vyinkasoval 800 tisíc. Od soudu odešel s podmínkou

  0:01
Na inzertních webech nabízel padělky výučních listů, maturitních vysvědčení a vysokoškolských diplomů. Sedmadvacetiletý Jan J. z Prahy tvrdil, že jsou k nerozeznání od pravých, na originálních tiskopisech, s razítky a podpisy šéfů škol. Zájemcům ovšem nic neposílal a jen inkasoval peníze. Za rok okradl 48 lidí o 800 tisíc korun. Odhalit ho pomohl reportér MF DNES.

Jan J. dostal u soudu podmínku. Falešný diplom vytvořil i pro reportéra MF DNES, jenž se pod skrytou identitou vydával za zájemce. (16. dubna 2019) | foto:  Dan Materna, MAFRA

Policie ho dopadla, když jeho praktiky popsal reportér MF DNES. Bylo to v roce 2016, když redakce zkoumala byznys s nabídkami falešných diplomů a vysvědčení. Na internetu jich byly desítky. Po testu se na ně zaměřila policie a prodejci i podvodníci se z webů stahují.

Jan J., kterého odhalila MF DNES, byl obviněn z podvodu a v úterý stanul před soudem. „Podváděl jsem lidi, kteří sami chtěli podvádět,“ hájil se před Obvodním soudem pro Prahu 3. „Přišlo mi to jako dobrý nápad, předpokládal jsem, že se ti lidé neobrátí na policii,“ dodal. Nemýlil se, ani jeden z podvedených nic neoznámil. Báli se, věděli, že dělají něco, co by neměli. A když už mu někdo z nich policií pohrozil, Jan J. je odbýval: „Běžte na policii, jste spolupachatel.“

Samotný nákup padělku ještě není trestný, jeho zneužití při jednání na úřadech nebo se zaměstnavatelem už ano. Podvedení při výsleších policistům většinou tvrdili, že falzifikáty nechtěli použít. Údajně je měli pro sebe, jako suvenýry.

„Tati, a máš aspoň maturitu?“

Vlakvedoucí se základním vzděláním popsal, že jeho šestiletá dcera Natálie měla potíže s učením, a když jí domlouval, odsekla: „A ty máš aspoň maturitu?“ Údajně jí řekl, že ano, a hned se sháněl po falešném vysvědčení. Poslal podvodníkovi 16 490 korun, nedostal nic.

„Přítel je z intelektuální rodiny, proto jsem mu chtěla ukázat, že mám aspoň maturitu,“ vysvětlovala další podvedená žena, proč zatoužila po padělku.

„Své maturitní vysvědčení jsem ztratil,“ vypověděl další okradený muž. „Vyhecovali jsme se s chlapama v hospodě a zkoušeli zjistit, jestli to jde. Na maturitní vysvědčení za 17 500 korun se složilo dvanáct lidí, některé jsem ani neznal,“ tvrdil další poškozený.

Jiný muž tvrdil, že podvodníkovi platil omylem, když si spletl číslo účtu, na který chtěl poslat bývalé družce alimenty. Údajně se spletla i žena, která chtěla poslat peníze útulku pro opuštěná zvířata. 

Jednadvacetiletá dívka vylíčila, že neudělala maturitu na průmyslovce v Havířově a bála se opravné zkoušky. Za falešné vysvědčení, které nedostala, zaplatila 16 490 korun a nakonec opravky složila sama. Legálně.

Ze všech případů se vymyká podvedený muž, jenž přišel na výslech s titulem Ing. na občance. Nejprve tvrdil, že řádně vystudoval univerzitu v Záhřebu. Až při druhém výslechu přiznal, že chtěl za 19 900 korun diplom od Jana J. Když ho nedostal, koupil záhřebský diplom u jiného padělatele, a to i s falešným osvědčením o uznání vzdělání. Důvod? Nedokončil vysoké školy v Třebíči ani Praze, ale rodičům tvrdil, že pořád studuje.

Jan J. podvody přiznal. Začal s nimi v prosinci 2015, měsíc poté, co se vrátil z vězení, kde byl za ublížení na zdraví. Neměl peníze a práci se záznamem v trestním rejstříku nemohl najít. Až objevil na internetu inzeráty, které ho přivedly na nápad, jak „vydělat“.

Komenský se základní školou

Ač má sám jen základku, vytvořil důmyslný systém. Vystupoval pod jmény Dvořák, Havelka, Čech i jako Jan Ámos Komenský a zájemcům zasílal e-mailem náhledy vysvědčení. Vycházel ze skutečných listin, jimiž se lidé chlubí na internetu, a v grafickém programu je upravoval na přání „klientů“.

Peníze si nechal posílat na anonymní Blesk peněženku a jako variabilní symbol uváděl telefonní číslo, které měl vždy jednorázové, pro každého „klienta“ zvlášť. Říkal si o 15 až 20 tisíc, za které kupoval mobily iPhone, které pak za dvě třetiny ceny prodával, aby se dostal k hotovosti.

V červnu 2016 reportér MF DNES zkoušel zjistit, jak je byznys s padělky vysvědčení rozšířený. Nalezl desítky nabídek a pod skrytou identitou psal, že má zájem. Jako první se ozval právě Jan J. Po domluvě vyrobil náhled diplomu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a chtěl za něj 19 900 korun, což redakce odmítla a komunikaci ukončila. Vedení univerzity označilo náhled padělku za velice zdařilý a podalo trestní oznámení.

Policisté záhy zjistili, že podobných případů je víc. Zprvu nemohli podvodníka najít, byl opatrný, komunikoval se zájemci výhradně e-mailem, osobní setkání odmítal, k internetu se připojoval v kavárnách. Až udělal chybu a připojil se i z domova. V tu chvíli ho policisté vystopovali.

Obžalovaný v úterý před soudem líčil, že je v insolvenci a splácí staré dluhy, jež činí zhruba 250 tisíc. Dluhy měl i přesto, že jen za rok 2016 mu podvedení lidé naposílali 786 712 korun. Obžalovaný jim zatím nevrátil nic, před soudem se dušoval, že hned po oddlužení jim začne splácet z platu řidiče kamionu. Právě insolvence je jednou z polehčujících okolností, které mu u soudu pomohly. Dostal jen podmínku, aby mohl dál splácet. S tříletým trestem podmíněně se zkušební dobu pěti let Jan J. souhlasil. Rozsudek je pravomocný.

I dnes je na internetu spousta nabídek vysvědčení a diplomů, většinou jde však o starší inzeráty, které jsou již neaktivní, mnohé dokonce zablokované. Z inzerentů, jimž reportér MF DNES tento týden napsal, se neozval nikdo.

„Po vašem zjištění jsem dala pokyn, aby se policisté na tyto inzeráty na webech zaměřili a prověřili je,“ uvedla státní zástupkyně, jež měla případ Jana J. na starosti.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...