Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


JEDEN MUSÍ Z KOLA VEN – TV tip - V britské tajné službě je špion - jenže kdo?

11.12.2020   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

JEDEN MUSÍ Z KOLA VEN – TV tip - V britské tajné službě je špion - jenže kdo?Se třemi nominacemi šel před devíti lety do soutěže o Oscara film JEDEN MUSÍ Z KOLA VEN. Přestože sošku nezískal ani znamenitý Gary Oldman za herecký výkon, nebyla udělena za adaptovaný scénář a s nepořízenou odešel i zkušený Alberto Iglesias se svým hudebním doprovodem, neznamená to vůbec, že film se nepovedl. Ve svém žánru špionážního dramatu je stále na předním místě a setkal se jak s přízní kritiky, tak i s diváckým ohlasem.
 

 

Však už jméno spisovatele Johna le Carrého (*1931, vlastním jménem David John Moore Cornwell), jehož román se stal pro film předlohou, je zárukou kvality, což mohou dosvědčit i čeští čtenáři, znající řadu jeho knih z překladů – na př. &Spion, který přišel z chladu, Krejčí z Panamy či Nepohodlný. Johna le Carrého máme zafixovaného jako autora špionážních a politických románů, v nichž čerpal ze svých osobních zkušeností z padesátých a šedesátých let, kdy byl agentem M15 a M16.

Ve svém románu JEDEN MUSÍ Z KOLA VEN zavádí čtenáře (a nyní i diváka) do prostředí britské tajné služby MI6. Poněkud překvapivě se jeho režie ujal švédský filmař Tomas "Sputte" Alfredson (AŤ VEJDE TEN PRAVÝ, SNĚHULÁK). Znamenitý scénář zpracoval jako klasické drama, napohled trochu starosvětské, ale s působivou zvláštně odcizenou atmosférou a přesnou gradací. Píše se rok 1973 a britská tajná služba se pokouší ve svém středu najít sovětského špiona. Pro Západ je sovětské nebezpečí na každém kroku a sovětský špion ve vlastních řadách může být pohromou. K jeho odhalení je povolán z předčasného důchodu George Smiley (Gary Oldman). Seznam podezřelých se zúžil na čtyři jeho dlouholeté kolegy ( a kamarády). Je "krtkem" někdo s krycím jménem &Svec, Krejčí, Voják nebo Chudák? Či dokonce sám Smiley, zapsaný jako Žebrák? Kdo z nich to je a na čí straně stojí? Na odpověď si musíte počkat do závěru filmu.

Colin Firth, Gary Oldman, David Dencik, Toby Jones
Práce špionů ve filmu je lákadlem pro diváky - ale ve skutečnosti to není dobrodružství typu Agenta 007, ale často nudná a přísně utajovaná práce. I tady jsou agenti spíše ušmudlaní úředníci než hrdinové dobývající srdce krasavic. Také se nedočkáte žádné akční scény jako třeba honičky či rvaček, ale spíše pomalejšího tempa filmu typu SHERLOCKA HOLMESE. Filmové zpracování se odehrává především v kancelářích a bytech a postupuje spíše v pomalém tempu typu SHERLOCKA HOLMESE. Přesto mu neschází zvláštní napětí, jímž si dokáže udržet diváka ve stálé pozornosti. I samotný Smiley v podání Gary Oldmana je tak trochu omšelý gentleman, omrzelý životem a zklamaný odchodem své manželky. Přesto se úkolu ujímá s plnou odpovědností a houževnatostí. Děj filmu se z části odvíjí v retrospektivách se sekvencemi z Budapešti, Istambulu, Paříže nebo ze sovětského vězení. To hlavní v něm však hraje atmosféra Londýna sedmdesátých let.

Gary Oldman
Za zmínku stojí vynikající hudba Almodóvarova dvorního skladatele Alberta Iglesiase. Garryho Oldmana si jistě pamatujete jako knížete pekel v DRACULOVI, vraha Lee Oswalda v JFK, policejního agenta v LEONOVI či skladatele Beethovena v  NEHYNOUCÍ LÁSCE (natáčené v Praze a v Kroměříži). Role jeho kolegů z tajné služby hrají Benedict Camberbatch, David Dencik, Colin Firth (KRÁLOVA ŘEČ, SINGLEMAN, PÝCHA A PŘEDSUDEK), Stephen Graham a Tomas Hardy (ČERNÝ JESTŘÁB SESTŘELEN).

NÁZORY NA FILM:
Režisér David Ondříček:
Minulý týden jsem zašel na premiéru filmu Jeden musí z kola ven. Ve chvíli, kdy se rozjely závěrečné titulky filmu, jsem měl chuť vstát a hluboce se uklonit. Pro mě dosud neznámý švédský režisér Tomas Alfredson natočil opravdový skvost.

Ivan Anderle z distribuční společnosti Aerofilms:
Dech beroucí film mi připomínal TŘI DNY KONDORA. Tento film je svou atmosférou, herectvím, tempem - zkrátka všemi složkami tak výborný, že po jeho skončení jsem zjistit, že mi vlastně od určitého okamžiku bylo úplně jedno jak dopadne zápletka a kdo bude muset z kola ven. To se mi u detektivky ještě nestalo.
********************************* 
JEDEN MUSÍ Z KOLA VEN
(Tinker Tailor Soldier Spy)
Velká Británie, Francie, SRN 2011, režie Tomas Alfredson
uvádí Prima Max v úterý 15. prosince od 22,00 hodin
 


 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0903 s