Nebojte se.


Napsal: Řezníček z Brna
Nebojte se,  tato slova řekl Ježíš Kristus po svém zmrtvýchvstání  ženám u hrobu, které ho jako první uviděly vstát z hrobu.
Nebojte se, toto je nejčastější výzva Ježíše Krista ke svým učedníkům. Biblisté hledali toto slovo ve všech čtyřech evangeliích a tvrdí, že tato výzva vyšla z Ježíšových úst nejčastěji, častěji než milujte se navzájem nebo odpouštějte hříchy hříšníkům.
Je to logické, protože člověk, který žije ve strachu není schopen doslova ničeho, ani milovat, ani odpouštět, ani žít plnohodnotný život. Strach vás dokáže doslova spoutat, takže nejste schopni ničeho, a zvláště ničeho dobrého.
Já sám strach někdy prožívám velmi intenzivně. Jsem řemeslník, který často šplhá po střechách, aby je opravil.
Mám to rád pracovat ve výškách, nahoře je zvláštní klid, cítím se tam jinak jako dole v mraveništi lidí a aut.
Někdy se však stane, že z ničeho nic se dostaví obrovský strach. Zastavím se uprostřed střechy. Lidé a auta pode mnou jsou strašně malé a já si uvědomím, že když z té výšky spadnu, už nikdy se nevrátím domů ke své ženě, která na mne čeká, neuvidím svoje děti a rodiče a nepůjdu na pivo se svými přáteli.
Ten strach mne úplně ovládne, najednou nejsem schopen lézt nahoru ani dolů, v mžiku jsem propocený jako bych běžel maraton, dýchám zběsile a nejsem schopen doslova ničeho, strach mne spoutal svými okovy a má mne ve své moci.

Časem jsem se naučil tento strach zvládnout, začnu dýchat pravidelně, uvědomím si, že není důvod, proč bych se měl zřítit dolů, mysl se uklidní, srdce začne bít pravidelně a už lezu po střeše jako by se nic nestalo.
Moji kolegové si ani nevšimnou, že se se mnou dělo něco zvláštního, snad jsem se v jejich očích pouze zastavil uprostřed pohybu, abych si trochu odpočinul…
Nebojte se! Všechno nakonec dobře dopadne! Toto je pro mne základní výzva velikonoc a nakonec i křesťanství. Nebojte se , tato slova potřebujeme možná více než jindy.
I Ježíš Kristus se bál, v Getsemanské zahradě čekal na své uchvatitele a dobře věděl jaké strašné muka jej čekají. Však také v evangeliích se píše, že se strachy potil až do krve.
Možná v tuto chvíli potřeboval, aby jej někdo vzal za ruku a řekl mu Ježíši, neboj se. Byl ale sám, jeho učedníci usnuli a davy lidí, kteří jej vítaly v Jeruzalémě jako krále, budou zítra volat k Pilátovi ukřižuj! 
Nebojte se, existuje Ten, který drží v rukou osudy tohoto pomíjivého světa.
A Ten je Láska.
Jen On se může plně zaručit za svá slova nebojte se!
 
Klidné prožití svátků velikonočních všem!

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hosté se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.