Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Hrad chce kvůli Knížákovi můj konec, naznačoval odvolaný Fajt. Knížák to popírá

Česko

  5:00
PRAHA - Za odvoláním Jiřího Fajta z čela Národní galerie Praha (NGP) prý může stát tlak z Pražského hradu i jejího bývalého ředitele Milana Knížáka. Již dříve to uvedl sám Fajt, podobně se ve čtvrtek vyjádřili také někteří politici i dlouholetý pracovník galerie. Knížák vlastní roli v celém odvolání odmítl.

Jiří Fajt (vlevo) a Milan Knížák. foto: Lidovky.cz

Důvody, které pro odvolání uvedl ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), jsou zástupné, v první řadě jde o politiku – alespoň tak svůj konec ve funkci ředitele Národní galerie Praha vykládá Jiří Fajt, který tuto příspěvkovou organizaci spadající pod ministerstvo kultury vedl od poloviny roku 2014.

Tím navazuje na svá dřívější tvrzení, že jeho hlavu požadoval Hrad, i když prý nemusí jít přímo o prezidenta Zemana. „Nevím, do jaké míry je v této záležitosti aktivní prezident, mám za to, že aktivnější budou někteří lidé z jeho okolí. A ti mohou mít nejrůznější motivace,“ řekl Fajt začátek února LN.

Herman i místopředseda ODS Baxa vidí za odvoláním Fajta vliv prezidenta Zemana

Stopa po tlaku na jeho odvolání podle Fajta vede na Pražský hrad. „Nikdy jsem se s prezidentem osobně nesetkal a domnívám se, že za těmito spekulacemi může stát prezidentův právní zástupce Marek Nespala, který za mého předchůdce Milana Knížáka zastupoval Národní galerii,“ sdělil Fajt v únoru LN.

Advokát Nespala mimo jiné zastupuje Kancelář prezidenta republiky v kauze výroků prezidenta Miloše Zemana na adresu prvorepublikového novináře Ferdinanda Peroutky.

Bývalý ředitel NGP svou kritiku vůči čerstvě odvolanému Jiřímu Fajtovi nikdy příliš neskrýval. „Absolutně jsem s jeho stylem vedení nesouhlasil. Považoval jsem jeho chování za profesionálně pochybení. Tvrdě jsem vystupoval i proti ekonomické politice pana Fajta, která byla podle mě až zrůdná,“ řekl serveru Lidovky.cz ve čtvrtek Knížák.

Jiří Fajt a Miloš Zeman.

Fajtovo odvolání tedy považuje za správný krok, sám byl v tomto směru prý aktivní. „Psal jsem dopisy panu ministrovi, publikoval jsem vlastní texty. Na NGP mi záleží, strávil jsem tam spoustu let. Považoval jsem Fajtovo ředitelování za degradaci toho, o co jsem se snažil,“ uvedl bývalý ředitel NGP.

Rozhodující zásluhu na Fajtově konci v čele galerie ale dle svých slvov nemá. „Nejsem ve styku s vládou. Snažil jsem se, jako jeden z řady, poukazovat na pochybení. Rozhodně jsem ale na to přímý vliv neměl, ani nemohl mít,“ odmítl spekulace o svém vlivu na Staňkovo rozhodnutí Knížák. Vyloučil také, že by tímto směrem vyvíjel tlak na lidi kolem Miloše Zemana, třeba skrze advokáta Nespalu.

„Nemám na Hrad žádné přímé kontakty. Nehrál jsem v tom žádnou roli,“ stojí si za svým Milan Knížák.

Kurátor: Knížak Fajta nenáviděl, tlačit mohl i skrze Klause

Směrem ke kanceláři prezidenta ale významně pokyvují i jiní lidé znalí situace. Na svém twitterovém účtu například na Fajtovo odvolání reagoval bývalý ministr kultury Daniel Herman.

„Miloš Zeman po mně v roce 2014 žádal, abych Jiřího Fajta neuváděl do funkce generálního ředitele NG. Řekl jsem mu tehdy, že do personálií ministerstvo kultury nemá právo zasahovat. Nedivil bych se, kdyby za jeho odvoláním z funkce prezident stál,“ napsal ve čtvrtek na sociální síť tehdejší ministr za KDU-ČSL.

Poukázal také na fakt, že Antonín Staněk je jedním z lidí, kteří se se Zemanem vydají 24. dubna do Číny. Podle jednoho z bývalých dlouholetých vedoucích pracovníků NGP Jiřího Machalického může linka vzájemných vztahů mezi Fajtovým odpůrcem Knížákem a Hradem vést dokonce i přes bývalého prezidenta Václava Klause.

Ministr kultury odvolal ředitele Národní galerie Fajta, podal dvě trestní oznámení. Končí i šéf olomouckého muzea

Machalický pracoval v NGP dvacet let a Jiřího Fajta označuje za nejkompetentnějšího ředitele od roku 1989. Napravoval podle něj škody způsobené právě Knížákem, který je podle Machalického blízkým přítelem Václava Klause.

„Nezaznamenal jsem to přímo, ale jsem přesvědčený, že se jedná o linii Knížák – Klaus – Zeman. Knížák Fajta zcela čistě nenáviděl,“ řekl serveru Lidovky.cz kurátor Machalický, který je zároveň historikem umění.

„Z odborného hlediska tam nebyly absolutně žádné důvody pro odvolání. Jiří Fajt udělal málo výstav, ale ty, které udělal, měly úspěch,“ míní Machalický, podle něhož odvolaný šéf NGP nasměroval tuto instituci správným směrem.

Kupuje si od Zemana setrvání ve vládě, napsal Baxa

Během čtvrtka své podezření na vliv Hradu na Staňkovo rozhodnutí vyjádřili i někteří politici. „Ministr Staněk si odvoláním ředitele Národní galerie Jiřího Fajta bez uvedení konkrétních důvodů zřejmě jen ‚koupil‘ od prezidenta Zemana další setrvání ve vládě,“ napsal například na Twitteru místopředseda ODS Martin Baxa. Jako možnou snahu o „zavděčení se“ prezidentovi označil odvolání Fajta také Petr Gazdík ze STAN.

Snaha o moji dehonestaci je už staršího data, říká šéf Národní galerie Jiří Fajt

Odvolání Fajta z funkce oznámil Staněk ve čtvrtek ráno na tiskové konferenci. Spolu s ním odvolal také ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Na Fajta navíc podle ministra míří dvě trestní oznámení.

Trestní oznámení na Fajta Staněk podal kvůli autorské smlouvě na 1,2 milionu korun či kvůli dlouhodobým nájemním smlouvám uzavíraným Národní galerií. Podle Staňka jde o autorskou smlouvu, která nemusí být zveřejněna v registru smluv. Je na částku 1,2 milionu korun, které byly podle Staňka určeny Fajtovi a týkají se šesti výstavních projektů. Z ministerstva na státní zastupitelství putovalo i další trestní oznámení, na koho směřuje, ale ministr Staněk novinářům neřekl.

Vedením NGP prozatím pověřil krizového manažera Ivana Morávka. Ten začínal někdejší telekomunikační společnosti SPT Telecom, kde od roku 1988 působil hned v několika řídících pozicích. Byl mimo jiné generálním ředitelem Penam Slovakia (2007 až 2011), firmy patřící do holdingu Agrofert, který vlastnil premiér Andrej Babiš (ANO), než ho v únoru 2017 převedl do svěřenských fondů. Později působil jako ředitel odboru transformace Ředitelství silnic a dálnic (2012 až 2014), ředitel úseku obchodu a marketingu ve Státní pokladně, Centru sdílených služeb (2015 až 2016) a ekonomický náměstek v Národní knihovně.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!