Automobilky začínají připravovat nové bezpečnostní prvky. Asistent jízdy zaskočí za řidiče

Události: Větší bezpečnost do aut (zdroj: ČT24)

Povinná výbava v autech se změní. Evropský parlament schválil seznam bezpečnostních technologií, které za pět let bude muset mít každý nový vůz. Unie doufá, že i díky tomu ubude smrtelných nehod. Výrobci jsou na krok většinou připraveni.

Mezi odsouhlasenými technologiemi jsou například  systém nouzového brzdění či mechanismus upozorňující na překročení povolené rychlosti.

Moderní technologie by podle návrhu měly být součástí vybavení nových automobilů od května 2022 a od května 2024 i u existujících modelů aut. Poslanci se na znění návrhu již předběžně domluvili s radou ministrů EU. Podle odhadů by opatření mohlo přispět ke snížení počtu smrtelných dopravních nehod o 20 procent. Ročně umře na následky nehod na evropských silnicích 25 tisíc lidí. 

Nové bezpečnostní prvky, které se mají stát povinnou součástí aut
Zdroj: ČT24

Většina automobilek už nyní instaluje do vozů bezpečnostní asistenty. „Všechny máme. Ať je to hlídání jízdních pruhů, hlídání úrovně únavy. Samozřejmě není to součástí základní výbavy aut, ale bude-li legislativa něco takového vyžadovat, jsme připraveni tyto asistenty instalovat,“ uvedl mluvčí Hyundai Motor Manufacturing Czech Petr Vaněk.

Podobně je tomu i u Škody Auto.  „Již dnes nabízíme téměř všechny požadované asistenční systémy a bezpečnostní prvky uvedené v nové legislativě formou mimořádné výbavy pro většinu našich modelových řad,“ řekl její mluvčí Vítězslav Pelc.

Také produktový manažer Toyota Central Europe Czech Václav Zikmund uvedl, že firma nabízí bezpečnostní prvky už od základní výbavy. 

Změny se budou týkat i dodávek, autobusů a nákladních automobilů.