Mezi svými – o osamělosti mezi lidmi

Mezi svými – o osamělosti mezi lidmi

Tisk

Amos

Zatím poslední přeložený román od spisovatele Amose Oze vychází pod nakladatelstvím Paseka a pojednává o životě ve fiktivním kibucu v 50. letech. Pro spisovatele je to návrat do mládí a míst, kde začínal psát. Kibuc je oficiální označení pro zemědělskou a někdy i průmyslovou osadu v Izraeli, která je tvořená kolektivním vlastnictvím. Mezi svými - je moje první seznámení s Amosem Ozem a hned mě chytilo za srdce, takže tuším, že nebude poslední.

V kibucu má každý svou roli a místo, jsou mu zajištěny základní potřeby jako strava, šaty, ubytování, vzdělání a také sociální a zdravotní péče. Na druhou stranu není moc prostoru pro větší rodinné vazby a individualitu. Kibuc vládne vlastními pravidly a téměř vše je tam podřizováno pro „blaho“ většiny. Děti nespí s rodiči, ale ve společné místnosti. Mladí lidé si vybírají studijní obory, jaké jsou potřeba pro rozvoj kibucu, což nejsou vždy ty, co studovat opravdu chtějí. Lidé zde mají minimální možnost soukromí, téměř každý jejich krok se schvaluje celou komunitou. Vše je navíc prodchnuté komunistickým duchem – vše patří všem.

Překvapilo mě, jak se do tak útlé knížky vešlo tolik emocí a moudra, i když jsou popisy jednotlivých postav relativně jednoduché, v podstatě jsou krásné a ztotožníte se s nimi během pár stránek. Líbí se mi, že ačkoliv je kibuc stvořený vznosnými idejemi a myšlenkami, stále jej tvoří lidé se svými dobrými i špatnými stránkami, takže nic není černobílé a předem dané. Právě v kontrastu s pospolitostí a soudružností se ukazují i lidské vášně, rodičovský cit, žárlivost a závist,a v neposlední řadě i osamělost. Osamělost mezi skupinou lidí, kteří vám mají být blízko. Osamělost ve společenství, kde se moc neoplatí být jiný.

O autorovi:

Nedávno zesnulý Amos Oz, rodným jménem Amos Klausner (1939 - 2018), byl hebrejský spisovatel, esejista, novinář, profesor literatury na Ben Gurinově univerzitě v Beerševě, jazykovědec a překladatel. Jeho první román Jinde, možná vyšel v roce 1966, a od té doby jich vydal přes dvě desítky. Jeho knihy byly vydány zhruba v 41 jazycích ve 35 zemích. Amos Oz se také zajímal o Palestinsko - Izraelskou situaci a byl obráncem mírové koexistence mezi těmito státy. Je spoluzakladatelem nevládní organizace Mír snažící se nyní přesvědčit vládu a veřejné mínění v Izraeli o nutnosti dosažení míru s Palestinci. Za svou literární činnost byl oceněn mnohými cenami  jako například Řádu čestné legie, Ceny prince Asturského, Izraelské ceny, a v roce 2005 byl zvolen v internetové soutěži 200 největších Izraelců deníku Ynet 41. Největším Izraelcem.

Ukázka z knihy:

Moše už se rozhodl, že se jednou stane vegetariánem, možná dokonce veganem, zatím se však k tomu teprve odhodlával, protože být vegetariánem ve společnosti kibucké mládeže není nijak snadné. Už takhle dnem i nocí vynakládal značné úsilí, aby nevybočoval. Ovládal se a přetvařoval. Přemýšlel o krutosti těch, kdo jedí maso, a o osudu těchto slepic odsouzených strávit celý život v těsných klecích z pletiva, v nichž se nemohou hnout z místa ani na jediný krok. Jednou přijde generace, uvažoval Moše, která nás všechny bude mít za vrahy a nepůjde jí na rozum, jak jsme mohli jíst maso živých tvorů, jako jsme my sami, upřít jim možnost dotknout se země a cítit vůni zeleně, přivádět je na svět v umělých líhních, chovat je v těsných klecích, vykrmovat je do obludných rozměrů, krást jim všechny vejce
předtím, než se z nich vyklubou kuřata, a nakonec jim podříznout krk, oškubat je a trhat jim nohy, lačně se jimi cpát a olizovat si mastné rty.

Název: Mezi svými
Autor: Amos Oz
Překlad: Lenka Bukovská a Mariana Fisher
Žánr: próza
Vydáno: 2019
Stran: 147
Vydalo nakladatelství: Paseka
Hodnocení: 100 %

Amos

Foto: Lenka Kališová
www.paseka.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s nadějným umělcem Markem Hubáčkem nejen o Chicagu

hub 200S Markem Hubáčkem jsem se sešla v útulné zlínské kavárničce, abychom si popovídali o jejich velkém projektu s názvem From Czech to Chicago, který má na svědomí on s jeho kamarádem Martinem Vítkem. Rozhovor je o kampani, ale především o umě...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

James Fallon = psychopat, který měl štěstí

psychopat 200V nakladatelství Portál vyšla velmi zajímavá kniha nazvaná Psychopat v mém mozku s podtitulem Neurovědcova cesta k odhalení jeho temného já. Jejím autorem James Fallon.

 

...

Literatura

Dina a tajemství starých tenisek

dina200Dina je osmiletá školačka, která jede s tatínkem na výlet za tetou. No, vlastně ne na výlet, ale na prázdniny. A vůbec neví, co ji tam čeká. Tuhle tetu nezná a tu její vesničku, s tím legračním názvem Velká Hučka, už vůbec ne. Ale přesto se do Hučky těší. ...

Divadlo

THE SOUND OF MUSIC – LIVE!

TeSoundOfMusic perexKaždá nová adaptace muzikálu by v sobě měla mít to pověstné „něco“, co diváky přesvědčí, že právě ona by se měla stát jejich nejoblíbenější. Pořad „The Sound of Music - Live!“, který odvysílala ...

Film

Bohemian Rhapsody vs. Rocketman

Bohemian Rhapsody vs. Rocketman PEREXBohemian Rhapsody si získal široké publikum a zásluhou byl nominován na Oscara, ve kterém nakonec zlatá soška putovala Bohemian Rhapsody v několika kategoriích. Rocketman takový úspěc...