Dnes jsem byl podávat vysvětlení na policii... Novinář, na kterého podal Hrad trestní oznámení, si postěžoval

19.04.2019 10:03

Reportér Mladé fronty DNES Lukáš Valášek se ve svém novém článku opět zaměřil na Lesní správu Lány. Informoval v něm, že ze sídla prezidentů se stal kamenolom a stíhaný šéf lánské obory, kterého dosadil hradní kancléř Vratislav Mynář, těží v Lánech tisíce tun horniny. Hrad prý usiluje i o to, aby v chráněné oblasti uprostřed více než sto let starého lesa vznikl řádný lom větší než pražské Václavské náměstí. Tímto textem Valášek zvedl celý Hrad ze židle a na sociální síti si pak postěžoval, že kvůli němu musel na policii podávat vysvětlení.

Dnes jsem byl podávat vysvětlení na policii... Novinář, na kterého podal Hrad trestní oznámení, si postěžoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř prezidenta Vratislav Mynář

Anketa

Přispějete na obnovu katedrály Notre-Dame?

hlasovalo: 13038 lidí
„MF DNES zjistila, že prezidentská obora začala pod vedením stíhaného šéfa, kterého osobně dosadil Zemanův kancléř Vratislav Mynář, plnit ještě jednu překvapivou funkci. Stal se z ní kamenolom,“ informoval ve svém textu Lukáš Valášek. Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák totiž dle smluv, které redakce získala, za poslední roky prodal na 17 tisíc kubíků kamene vytěženého v Lánech. Tedy asi dva a půl tisíce plně naložených nákladních Tater. A to firmě, kterou (stejně jako jeho) policisté už dříve obvinili z manipulace jiné zakázky v sídle prezidenta,“ stojí dál v článku.

Stíhaný šéf Lán obviněné firmě kámen prý podle zjištění redakce přiklepl podivuhodně výhodně – za méně než čtvrtinu běžné prodejní ceny. Za třicet tisíc tun zaplatila ani ne dva miliony korun. „Firma má k Balákovi blízko. Sponzorovala basketbalový klub ve Strakonicích, jemuž v minulosti šéfoval. Podobně jako další společnosti, které v Lánech získávají v posledních letech zakázky,“ dodal Valášek.

A to není prý vše. Organizace podřízená Hradu dokonce usiluje o to, aby úřady v Lánech povolily téměř pětihektarový lom. „Uprostřed sto padesát let starého lesa by se tak těžil kámen na ploše větší, než je pražské Václavské náměstí. Navzdory tomu, že jde o chráněnou oblast a historickou památku,“ uvedl.

Následně se podivnostem kolem zakázek v sídle prezidenta ještě podrobně věnuje. Není divu, že Hrad na jeho článek rychle zareagoval. Ke scénáři seriálu Mladé fronty DNES zaměřeného na Lesní správu Lány a z pera redaktora Valáška se už koncem loňského roku vyjadřoval v tiskové zprávě vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář. Jeho texty označil za prachmizerné, vůbec neodpovídající realitě a zcela nepokrytě obsahující vyslovené lži. Cíl je podle jeho názoru průhledný – poškozovat v očích veřejnosti Pražský hrad a tím i pana prezidenta.

  • Celý text ZDE

Nyní se kvůli svému nejnovějšímu textu zaměřenému na tu samou tématiku musel Valášek dostavit rovnou na policii, kde musel podávat vysvětlení, jak se svěřil na sociální síti Twitter. Dle Hradu totiž prý článkem odkazovaným níže spáchal trestný čin pomluvy.

Sám to podle svých slov čte jako snahu kancléře Mynáře jej za státní peníze vynaložené na právníky odradit od dalšího rozkrývání zakázek v sídle prezidenta.

Po přečtení Valáškova článku v následné diskusi uživatelka Bětka Báthory usoudila, že Mynářův sen nyní asi je: Mít tu moc, za článek o defraudacích v kamenolomu poslat novináře do kamenolomu (na 10 let natvrdo)...

Svatopluk Němeček se na to konto Valáška optal: „U Babiše v Mafře asi rozkrývat nebudete, že?“ Valášek mu proto doporučil, ať se občas podívá na jeho články, aby zjistil, že rozdíly nedělá.

„Vráťa je klasický český vekslák, který když má příležitost kšeftu, nikdy neuhne,“ vyjádřil svůj názor Milan Lukeš a dodal, že v kombinaci s politickým krytím „lidových zemanových voličů“ z toho vzniká nebezpečná třaskavá směs. Nikdo ho podle něj před řádný soud v době mandátu Zemana nedostane, což Mynář ví.

Zeman je opravdu jenom loutka Mynáře a Nejedlého, zhodnotil uživatel vystupující jako Save Made Man. Jakub Mikel k tomu poznamenal, že v nejhorším případě bude mít Valášek společnou celu s Mynářem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…