Školními koly Biologické olympiády každoročně projde víc než 20 tisíc školáků a středoškoláků. Tradičně soupeří v několika soutěžních kolech, a ve čtyřech věkových kategoriích – A, B, C, D. Právě 36 nejlepších středoškoláků, kteří opanovali krajská kola kategorie A, teď mají před sebou celostátní finále v Ostravě.

„Detaily jednotlivých úkolů jsou samozřejmě tajné. Můžu ale prozradit, že budou muset prokázat své mistrovství v různých disciplínách a v rámci některých se podívají i na zajímavá místa Ostravy,“ naznačuje za katedru biologie a ekologie ostravské Přírodovědecké fakulty Marek Eliáš, který si před lety sám zkusil roli soutěžícího. O nejlepších bude už tradičně rozhodovat porota.

Kromě úkolů na soutěžící čeká také doprovodný program. Vystoupat by tak měli nad ostravské vysoké pece v Dolní oblasti Vítkovice podívat se podívat do noční zoo Ostrava, do minirezervace obojživelníků v lomu Myslík u Hukvald, nebo do botanické zahrady ve Štramberku a blízkého okolí.

Letošní celostátní finále Biologické olympiády vyvrcholí v pátek 26. dubna od 17 hodin slavnostním zakončením v aule Ostravské univerzity. Přírodovědecká fakulta OU nabídne přímý přenos z ceremoniálu na internetu.

Celostátní finále Biologické olympiády v Ostravě podpořil Moravskoslezský kraj dotací 310 tisíc korun, materiálně pak s jejím zajištěním pomohlo statutární město Ostrava.

Tieto Towers - sídlo společnosti Tieto Czech v Ostravě.
Tieto propouští 250 lidí kvůli reorganizaci. Po změnách chce ale opět nabírat