Babiš jde na ruku Zemanovi. Výměny ministrů byly dávno domluveny, vysvětluje politolog

Jarní úklid ve vládních řadách nabral na obrátkách. Pro připomenutí: Nejprve se veřejnost dozvěděla o konci Dana Ťoka na postu ministra dopravy a pádu ministryně průmyslu Marty Novákové, aby jen několik dnů poté rezignaci oznámil taky ministr spravedlnosti Jan Kněžínek. Podle politologa Milana Znoje se ukazuje, že dubnová rekonstrukce vlády je rozložená v čase a připomíná salámovou metodu. Poslední vývoj kauzy Čapí hnízdo, kde po vyšetřování zazněly návrhy na obžalobu, navíc svádí k rozličným úvahám.

„Výměna na postu ministra spravedlnosti vzbuzuje pochyby, zda nějak nesouvisí s obviněním Babiše z dotačního podvodu. Právě to by měl být důvod, aby premiér s výměnou na tomto postu raději vyčkal,“ říká politolog Znoj v rozhovoru s INFO.CZ. Podle něj pro Babiše nyní žádné „nebezpečí z prodlení“ nehrozí. 

Příčina kvapné výměny na ministerstvu je tak podle Znoje nejspíš jinde. „Spíše se zdá, že prezident Zeman chce mít na ministerstvu svého člověka, aby mohl více tlačit na schvalování soudců do nejvyšších soudních institucí tak, jak si to přeje. Prezident ví, že na Marii Benešovou se může spolehnout,“ uvažuje Znoj.

Výměny ministrů? Babiš odvádí pozornost od svých kauz a funguje mu to, tvrdí Dvořáková

sinfin.digital