Přešívané oděvy budou prodávat designérky a tvůrkyně takzvané recyklované módy. Bude mezi nimi Karin Toopová, která po zahraničním studiu designu podniká v Ostravě, kde provozuje od roku 2009 ateliér TOOP Design.

„Věnuji se cíleně přešívané módě, pracuji výhradně s už použitými nebo vyřazenými materiály. Jsem kolážistka, vytvářím kombinace barev i materiálů, každý kousek, který vyrobím, je originál. K tvorbě recyklované módy jsem se dostala už při studiu v zahraničí. Myslím, že je nejvyšší čas šířit mezi lidmi osvětu a učit je čerpat z odpadu a ne stále z nových a nových zdrojů, jinak nás za chvíli odpad zcela zavalí. Materiály jsou dnes tak kvalitní, že se dají klidně použít opakovaně,“ vysvětluje Karin Toopová. Materiály jí dodávají spolupracující second handy, ale i jejich výrobci, pokud nějaké vyřazují.

Nové zboží v megasekáči u Futura v Ostravě.
Výhodné nákupy v Ostravě aneb Když do Megasekáče přivezou nové zboží

„Naše Hrabárna dává oblečení šanci na nový život. Tím šetříme naši planetu a také šíříme povědomí o udržitelné módě,“ říká k filosofii Hrabárny Mario Karabin, produkční Trojhalí Karolina, která je pořadatelem v pořadí již sedmé Hrabárny.

Po celý den se budou a Trojhalí promítat filmy dokumentující porušování lidských práv dělníků, kteří v rozvojových zemích šijí oděvy pro celý svět mnohdy za naprosto zanedbatelné mzdy, v otřesných podmínkách. Zájemci je mohou sledovat se sluchátky, která si zapůjčí na místě. Takzvaná silent projekce tak nebude rušit další nakupující.

Součástí doprovodného programu Velké hrabárny budou též výstavy z produkce neziskové organizace NaZemi. Také jejich cílem je upozorňovat na složité pracovní a životní podmínky lidí zaměstnaných ve výrobě textilu a obuvi v Asii. Výstava fotografií s názvem Musím být trpělivá… spojuje dva odlišné světy: olympijské hry 2012 v Londýně a továrnu na výrobu oděvů v Kambodži, která dodávala oblečení značky Adidas pro olympijskou kolekci.

Velikonoční zajíc v blízkosti kruhového objezdu v Ostravě-Hrabůvce.
Velikonoční zajíc u objezdu v Hrabůvce je novou atrakcí obvodu

„Návštěvníci výstavy mají možnost díky fotografiím na třinácti panelech prožít s mladými kambodžskými dělnicemi jeden den v jejich životě a zjistit, jak sportovní zboží vzniká. Dělnice žijí často daleko od svých rodin na ubytovnách, které jsou součástí továrního komplexu. Nemají žádný volný čas, neboť jsou nuceny pracovat přesčas. Ze základní mzdy by totiž nezaplatily ani základní životní potřeby,“ popisuje organizátorka výstavy Katarina Popelková.

Zatímco dospělí se budou moci probírat oblečením, o zábavu nebudou ochuzeny ani děti. Pro ně bude připraven dětský koutek, maňáskové divadlo, skákací hrad, pohybové aktivity i malování. Vstup na akci je zdarma.

Páteční Deník s TV magazínem.Zdroj: Deník