Yahoo zažil v uplynulých letech tři rozsáhlé úniky daty, které navíc dlouho tajil. Byly natolik extrémní, že při něm přišel o data o více než 3 miliardách účtů a dodnes se jedná o největší únik v historii. Na Yahoo tehdy v reakci přistálo několik žalob a společnost od té doby řeší, jak se s lidmi vyrovnat.

První navrhovaná částka 50 milionů dolarů plus dva roky bezplatné kontroly potenciálně podezřelých finančních toků pro uživatele byla odmítnuta s tím, že „není dostatečně férová a adekvátní“ a Yahoo bylo přikázáno, ať přijde s novým návrhem.

TIP: Hackeři získali z Yahoo údaje o všech 3 miliardách uživatelů. Firma původně přiznala třetinu

Společnost proto zvedla částku na 117,5 milionů dolarů, kdy 55 milionů dolarů půjde přímo jako odškodné, 24 milionů dolarů pokryje dva roky kontroly finančních toků, 30 milionů soudní výdaje a 8,5 milionů dolarů další útraty. Peníze se rozdělí mezi 194 milionů lidí v USA a Izraeli.

Majitel Yahoo, americký telekomunikační operátor Verizon, navíc slíbil, že mezi roky 2019 a 2022 investuje 306 milionů dolarů do posílení bezpečnosti - pětkrát více, co Yahoo utratil v letech, kdy k únikům došlo. Bezpečností tým firmy se rovněž čtyřikrát zvětší.

V případu krádeže data jsou aktuálně obviněni dva příslušníci ruské tajné služby FSB a dva hackeři. Jeden z nich se k útoku přiznal, dostal pět let vězení.