Za Jiřího Fajta se postavili ředitelé světových galerií

19. 4. 2019ČTK Infoservis

Zástupci 12 zahraničních muzeí a galerií napsali dopis premiéru Andreji Babišovi (ANO), ve kterém vyjádřili svůj "údiv a ohromení" nad odvoláním ředitele Národní galerie v Praze (NGP) Jiřího Fajta. Uvedli, že se zasloužil o vzájemnou spolupráci mezi uměleckými institucemi a pozvedl pražskou Národní galerii. Dokument, který má ČTK k dispozici, podepsali ředitelé světoznámých institucí z Evropy, USA či Singapuru. Na dopis upozornil server Aktuálně.cz.

Fajta odvolal ve čtvrtek ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), jako důvod uvedl závěry kontroly v galerii. Na šéfa instituce podal také dvě trestní oznámení - kvůli autorské smlouvě na 1,2 milionu korun a kvůli dlouhodobým nájemním smlouvám uzavíraným NGP. Staňkův krok kritizovali již někteří čeští historikové umění a kurátoři.

Šéfové světových galerií uvedli, že s Fajtem udržují dlouhodobé přátelské vztahy a intenzivní spolupráci, což vedlo k výměně pracovníků, plánování společných projektů, vzájemné úctě a rozvoji kontaktů. Mezi podepsanými jsou například ředitelka Státních uměleckých sbírek Drážďany Marion Ackermannová, šéfka skupiny prestižních britských muzeí Tate Galery Maria Balshawová, ředitel Britského muzea Hartwig Fischer, generální ředitelka Umělecko-historického muzea (KHM) ve Vídni Sabine Haagová nebo šéf Metropolitního muzea umění v New Yorku Max Hollein. Podpora přišla i ze Švýcarska, Polska či Španělska.

"Jeho hluboká znalost sbírek Národní galerie, jeho důkladná vědecká odbornost a jeho vynikající komunikační schopnosti jsou pro naši vzájemnou spolupráci nepostradatelné," uvedli na adresu Fajta zástupci zahraničních institucí. Podle nich má odvolaný šéf NGP nové nápady a snaží se otevřít muzeum rozmanitému publiku. Podařilo se mu oslovit i mladé lidi, a to úspěšnými Grand Openingy nebo orientací na moderní a současné umělce. Dodali, že Fajt za svého působení ztrojnásobil návštěvnost galerie a že ho vnímají jako inspiraci a vzor.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK