Kladno není jen Jágr. Jak se za pět let mimo extraligu změnila slavná líheň českých hokejistů?

Kladno se po pěti letech vrací do extraligy. České Budějovice porazilo v barážovém zápase díky čtyřgólovému večeru svého majitele Jaromíra Jágra 4:2 a před posledními dvěma zápasy má jistý postup do nejvyšší soutěže. Jak se Kladno proměnilo za pět let, co tahle slavná líheň českých hokejistů v extralize chyběla?

Kladno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaromír Jágr slaví se svými spoluhráči z Kladna

Jaromír Jágr slaví se svými spoluhráči z Kladna | Zdroj: ČTK

Jaromír Jágr svými čtyřmi góly dotáhl Kladno zpátky do hokejové extraligy. Tradiční hokejový klub vyhrál v Českých Budějovicích proti místnímu Motoru 4:2 a po pěti letech se vrátí do nejvyšší soutěže.

‚Celý den jsem byl v kostele.‘ Famózní Jágr čtyřmi góly dotáhl Kladno po pěti letech zpět do extraligy

Číst článek

Sestava Kladna se během pětiletky v první lize změnila poměrně výrazně. Pokud ji porovnáme s tou, která tehdy sestupovala, tak nalezneme čtyři stejná jména – brankáře Lukáše Cikánka, obránce Petra Hořavu a útočníky Jakuba Strnada s Patrikem Machačem.

Pro Kladno je v této sezóně nicméně podstatné hlavně to, že se do jeho sestavy vrátily dvě velké hvězdy, které ještě nedávno válely v NHL.

Tomáš Plekanec a Jaromír Jágr odehráli závěr sezóny spolu v elitní formaci, jsou nejproduktivnějšími hokejisty celé baráže, a to jim je už 36, respektive 47 let.

Jágr získal v Kladně mnohem větší moc i v zákulisí. Když před pěti lety Kladno sestupovalo, 30 procent akcií klubu vlastnilo město, které je ale před dvěma lety odprodalo Jágrovi. Z něj je tak teď dnes hrající stoprocentní majitel klubu, který má i relativně nově zrekonstruovaný stadion.

Kladenský zimní stadion | Foto: Kateřina Havránková

V posledních letech je symbolem hokejového Kladna hlavně Jágr. Tato líheň talentů ale není jen o něm. I pro druhou velkou hvězdu současných Rytířů Tomáše Plekance je Kladno domovským klubem, kam se vrátil po konci v NHL.

KOMENTÁŘ: Klobouk dolů, Jaromíre!

Číst článek

Stejně tak jsou ze současných hokejových hvězd z Kladna také Jakub Voráček či Radko Gudas, kteří hrají v NHL v dresu Philadelphie Flyers.

Když půjdeme zpátky do historie, tak je z Kladna také třeba Ondřej Pavelec či Tomáš Kaberle, z období Nagana například Pavel Patera či Martin Procházka, ze slavných 70. let poté Milan Nový či František Pospíšil.

V každé dekádě najdete známého hokejistu, který pochází z kladenského stadionu, a i proto je návrat tohoto tradičního klubu do extraligy tak sledovaný.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme