Po startu etapy, která měřila 210 km, se nejprve odpojila čtveřice závodníků, kterou stíhali Švýcaři z týmu IAM Excelsior a Poláci z Wibatechu. Závodníci Elkov Author v rovinaté části dle plánu hlídali pozice a vyčkávali na závěrečné okruhy. 
Ty byly tři a měřily pouze pět kilometrů, ale šotolinový kopec dával tušit, že právě zde se bude rozhodovat. Při nájezdu na okruhy se na čele závodu pohybovalo patnáct závodníků, mezi kterými byla i čtveřice Neuman, Kaňkovský, Schlegel, Bárta. 
Do prvního okruhu najeli závodníci Elkovu na čelní pozici, ale absolvovali ho víceméně  v klidu a dál hlídali pozice, ačkoliv za nimi se již pole úspěšně dělilo. První útok týmu Elkov Author přišel v kopci druhého okruhu, kde nejprve rozjel tempo Michal Schlegel v první polovině kopce a hned po něm v šotolinové části útočil Bárta s Neumanem. Vedoucí skupina se tak dále redukovala. 

Stejný scénář se opakoval v posledním kole, kdy se pod útokem týmu Elkov Author peloton dál trhal. Do cíle nakonec mířílo 13 závodníků s Honzou Bártou a Michalem Schlegelem.
Závěr jsem zkusil na dlouhý spurt. Když 400m před cílem pět závodníků přede mnou zvolnilo, tak jsem nastoupil. Bohužel jsem nasál i jedno z nich a ten mě nakonec 150 m před cílem skočil. Výsledek patří celému týmu, který fungoval naprosto neskutečně a dokázal zničit nabitou konkurenci na tomto závodě,” popsal své pocity z třetí etapy dnes druhý a průběžně první Jan Bárta.
Do první desítky se dostal i Michal Schlegel na 6. místě a druhou skupinu přivedl do cíle i 13. Alois Kaňkovský.
Bárta nyní vede o pět vteřina před dánským cyklistou Juliusem Johansenem z celku ColoQuick. V závodě peloton čekají ještě dvě etapy, sobotní 191 kilometrů dlouhá a nedělní s délkou 97 km.

Cílová rovinka

Rozhodující úsek závodu z doprovodného vozu
Foto ELKOV Author