Hlavní obsah

Honda chce zpět rychlostní rekord sekaček na trávu, staví zbrusu nový stroj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litrový motor ze silniční motorky, karbonové nože, závodnice za volantem a maximálka až 241 km/h. Honda chce zpátky titul nejrychlejší sekačky na trávu, proto staví doslova pekelný stroj.

HondaVideo: Honda

 
Článek

Nešálí vás zrak, opravdu se v tomto případě u Hondy jedná o sekačku na trávu, nikoliv auto nebo motorku. Tato firma totiž nestaví jen silniční nebo terénní náčiní, nýbrž i zahradní techniku.

V roce 2014 se speciálně upraveným traktůrkem na sekání trávy, nazvaným Mean Mower, tedy Zlá Sekačka, získala i rychlostní rekord s hodnotou 187,6 km/h.

Foto: Honda

Honda Mean Mower V2

O pár let později byla překonána týmem z Norska, který do sekačky značky Stihl zabudoval americkou V8 ze série LS od General Motors.

Osmiválce z této řady se dají najít pod kapotou hezké řádky amerických aut včetně Chevroletu Corvette. Norové dosáhli hodnoty 215,6 km/h.

Foto: Honda 2x

Tohle je dost možná budoucí světově nejrychlejší sekačka na trávu.

Stroj, který vidíme před sebou dnes, je odpovědí Hondy a pokusem vzít si rekord zpátky. Má ocelové šasi, čtyřpístkové brzdy vpředu a šestipístkové vzadu, a hlavně motor z Hondy CBR1000RR Fireblade SP. Má objem jednoho litru a ve 13 tisících otáčkách dává 193 koní.

Aby stroj mohl soutěžit o titul světově nejrychlejší sekačky na trávu, musí být schopen taky sekat trávu. K tomu tu je žací ústrojí s karbonovými noži, které jsou poháněné dvěma elektromotory. A na zádi je sběrný koš.

Foto: Honda

Připomíná vám motokáru? Taky ji bude řídit motokárová závodnice.

Za volant se posadí třiadvacetiletá Jess Hawkinsová, závodnice na motokárách a v autech a v současnosti také kaskadérka pro putovní show Fast & Furious Live.

Honda očekává poměr výkonu ku hmotnosti okolo 1000 koní na tunu, takže Mean Mower V2, jak se tento šílený stroj bude nazývat, má vážit okolo 193 kilogramů. A maximální rychlost? Odhady mluví až o 241 km/h.

Reklama

Výběr článků

Načítám