Awa Mangara: Rodiče mi zakazovali zpívat

Awa Mangara: Rodiče mi zakazovali zpívat
20. dubna 2019 World music, Aktuality Autor: Milan Tesař

Zpěvačka Awa Mangara pochází z afrického Mali, ale vdala se na Slovensko, kde také vychovává své děti. Hudbě se věnovala už ve své vlasti a po pauze se nedávno znovu začala na profesionální úrovni věnovat zpěvu. Své písně ve stylu tanečního popu s prvky africké hudby připravuje především pro francouzský trh, ale snaží se jimi zaujmout i ve střední Evropě. V pořadu Jak se vám líbí bude hovořit o svých kořenech, o svém rodném jazyce i o tom, jak vnímá současnou válku v Mali. Premiéru vysíláme 3. května 2019.

Zpěvačka Awa Mangara pochází z tradiční hudební rodiny z Mali. Její babička patřila ke kastě griotů a z tohoto titulu se věnovala zpěvu. Sama Awa však měla „nevhodné“ příjmení a rodiče jí zakazovali se hudbě věnovat. Přesto po příchodu na gymnázium prošla dvěma dívčími kapelami a slavila v rámci maliské scény dílčí úspěchy.

Později se provdala za Slováka a usadila se ve střední Evropě. Zde na radu svého manžela začala po několikaleté pauze znovu vystupovat a v roce 2018 natočila své první sólové album Mama Africa. Nyní pracuje na druhém albu, zpívá bambarsky, francouzsky a anglicky a vedle francouzského trhu se pokouší prosadit i na Slovensku a v Česku.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!