Jarní recepty s ricottou: sladký krém i zapečené pirohy

Ricotta je potravina bohatá na bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou. Mimo to obsahuje snadno vstřebatelný vápník a vitaminy B1, B2, B3 a vitamin A, dále pak významné množství minerálních solí, především sodík, draslík a fosfor. Jedná se o mléčný výrobek, který můžete jíst bez obav: má totiž omezené množství tuků a kalorií. Drahocenné vlastnosti ricotty jsou důležité zejména pro výživu dětí a dospívajících, ale také osob nad 50 let, protože její antioxidační vlastnosti pomáhají udržet tělo mladé. Ricotta je díky nízkému přísunu kalorií a vysokému obsahu bílkovin vhodným řešením také v případě, že vás přepadne noční hlad.

Jarní recepty z ricotty:

Sladký krém

Tento krém si výborně vychutnáte samotný jako dezert ozdobený šlehačkou nebo spolu s ovocem, využijete ho ale také do dortů a k sušenkám, jako náplň do trubiček cannoli či v netradiční verzi tiramisu místo klasického mascarpone. Na jeho přípravu potřebujete 350 g ricotty speciale (koupíte v La Formaggeria Gran Moravia), 80 g moučkového cukru, 50 g nasekaných piniových semínek, lžíci kakaa na vaření a tři lžíce tekuté čerstvé smetany. Všechny ingredince jednoduše smíchejte v misce a důkladně ušlehejte.

 Křupavé pirohy „burek“ s ricottou a sýry

Křupavé pirohy „burek“ s ricottou a sýry

Italská verze původem balkanského jídla s pečením v troubě. Tento způsob přípravy je snazší a navíc jsou díky němu pirohy lehčí, krásně křupavé a chutné. Vidličkou zpracujte 100 g ricotty speciale a 100 g okapaného sýru giuncata fresca, 50 g nastrouhaného sýru provolone piccante (vše koupíte v La Formaggeria Gran Moravia), 1 vejce, špetku soli a pepře. Rozválejte listové těsto, potřete ho rozpuštěným máslem, aby neoschlo. Nakrájejte ho na čtverce a dostatečně je naplňte krémem z ricotty a sýrů. Těsto pečlivě přeložte do trojúhelníčků. Potřete je rozšlehaným vaječným žloutkem, posypte sezamovými semínky a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu asi 30 minut.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend