Jak zajistit pestrost vaší zahrádce? Máme tipy přímo od květinářky

20. duben 2019

Macešky jako živé velikonoční dekorace? Proč ne. Dříve to byla sice květina určená hlavně na výzdobu hrobů. Ale to už dávno není pravda. Můžete si vybrat miniodrůdy, střední i velkokvěté macešky.

Podle květinářky Kristiny Hlouškové si lidé tato pestrobarevná kvítka s oblibou vysazují právě do velikonočních truhlíků. Málokterá květina je totiž tak barevná, veselá a odolná, jako maceška.

Je libo něco trvanlivějšího? Zkuste tařičku

Tařička, neboli aubrieta připomíná drobnokvětou macešku, která kvete modře. Je to vytrvalá rostlina vhodná na skalky. Krásně se vyjímá i v kamenném korýtku. Kvete na jaře, a když občas přihnojíte, tak pokvete v létě znovu. Tyto rostliny jsou zvyklé na skalnatou půdu a nemají velké nároky. Snesou plné slunce i polostín a uvítají propustnou zeminu.

Novinka, která přežije i mírnou zimu

Květinářka Kristina Hloušková doporučuje novinku na českém trhu - něžnou skalničku, která kvete neúnavně od jara do léta. Je to trvalka rhodohypoxis. Má růžové nebo bílé květy a vyrůstá do výšky osmi až deseti centimetrů. Je to hlíznatá rostlina a je mrazuvzdorná, ale jen v suchém prostředí. Vyžaduje slunce a rašelinnou půdu. Nádherně vynikne ve skalce. S postupným oteplováním se jí u nás daří stále lépe a lépe.

Kristina Hloušková ve svém květinářství na Novém Hradci Králové

Narcisy potěší dvakrát

Také narcisy podpoří tu správnou velikonoční náladu. A udělají radost hned dvakrát. Nejdřív doma v květináči, třeba v kombinaci s barevnými vajíčky a další rok venku na záhonku. Podle květinářky Kristiny Hlouškové je nejlepší narcisku v květináči po odkvětu schovat do sklepa, v září si na ni vzpomenout a vysadit ji na záhon.

 

autor: jsl
Spustit audio