Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kvůli suchu hrozí v celém Česku vznik požárů, varují meteorologové

Česko

  11:27aktualizováno  13:01
Praha - Kvůli přetrvávajícímu nedostatku srážek hrozí v Česku vznik požárů. Nízký stupeň nebezpečí požáru platí pro všechny kraje kromě Moravskoslezského. Praha v sobotu v parcích, zahradách a lesích zakázala rozdělávat oheň a kouřit cigarety. Obává se vzniku požárů, před nimiž kvůli nedostatku srážek varovali meteorologové. Zákaz je platný do odvolání.

Sucho (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Meteorologové doporučují nerozdělávat oheň v lese, nevypalovat trávu a neodhazovat nedopalky, uvedli ve výstraze platné od sobotního dopoledne.

Lidé nesmí oheň rozdělávat ani ve vzdálenosti 50 metrů od okraje lesa, na loukách a polích a v blízkosti skladů sena a slámy. Z nádrží určených pro hašení nesmí odebírat vodu. Kouřit na rizikových místech mohou kuřáci pouze elektronické cigarety. Pokud nejsou zajištěna bezpečnostní opatření, nesmí na železnici jezdit parní lokomotivy.

Slunečné a suché počasí s nedostatkem srážek v ČR bude přetrvávat. Nejvyšší teploty o víkendu vyšplhají na 19 až 23 stupňů. V úterý nebezpečí vzniku požárů zvýší čerstvý jihovýchodní vítr, uvedli meteorologové. V celém Česku proto doporučují nerozdělávat oheň v lese, nevypalovat trávu a neodhazovat nedopalky.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...