Odvolal šéfkurátora, postavil se na jeho místo a řekl si o 70 tisíc měsíčně navíc. V ČT bylo dusno. Ministr Staněk se hádal s odvolaným Fajtem

20.04.2019 11:44

Ministr kultury Antonín Staněk odvolal Jiřího Fajta z postu šéfa Národní galerie. Ministrův krok vyvolal značnou pozornost, Fajta se zastali ředitelé několika zahraničních kulturních institucí. Staněk si trval na svém, ale svolil, že se s Fajtem střetne před televizními kamerami. A takhle to dopadlo...

Odvolal šéfkurátora, postavil se na jeho místo a řekl si o 70 tisíc měsíčně navíc. V ČT bylo dusno. Ministr Staněk se hádal s odvolaným Fajtem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odvolaný generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt

Moderátor Michal Kubal hned na úvod slovního utkání mezi oběma pány v Událostech, komentářích ČT připomněl ministrův tweet z ledna tohoto roku, kde Staněk sděloval veřejnosti, že se spolu s Fajtem smáli spikleneckým teoriím o odvolání ředitele Národní galerie.

Kdy se tedy ze spikleneckých teorií stala realita? Staněk si podle vlastních slov nemyslel, že na odvolání Fajta dojde. „Ale po konzultaci s právníkem a s odbornými poradci jsem byl nucen pana Fajta odvolat, abych se sám nedopustil nějakého pochybení,“ zdůraznil člen vlády.

Anketa

Přispějete na obnovu katedrály Notre-Dame?

hlasovalo: 13038 lidí
Fajt se podle něj dopustil dvou zásadních pochybení. V prvé řadě prý udělal chybu, když podepsal autorskou smlouvu v podstatě sám se sebou za víc než milion korun. Tuto smlouvu nechal podepsat svou kancléřku, jenže ta je podle Staňka oprávněna podepisovat jen smlouvy do půl milionu korun. „Tak si pan ředitel sjednal ke svému platu odměnu ve výši 70 tisíc korun měsíčně,“ doplnil šéf resortu kultury.

Fajt vidí problém v tom, že v Národní galerii stále probíhá kontrola, která dosud nebyla uzavřena, takže se mu nezdá správné činit na základě těchto dosud nehotových kontrol nějaké závěry.

Vysvětloval také, že smlouva, o které je řeč, se týká jeho autorského díla a je zcela standardní. Staral se o podobu výstav k osmičkovému výročí v loňském roce. Za jiných okolností by tuto činnost obstarával šéfkurátor, ale toho galerie nemá. Podobných smluv má prý Staněk „plné ministerstvo“. Smlouva prý vznikla na přímé doporučení ekonomického odboru Ministerstva kultury.

Staněk okamžitě kontroval, že „Fajt trošičku mlží“. „A možná i záměrně,“ posteskl si. Zmiňovaná smlouva nebyla projednána ani s ním, ani s ekonomickým odborem resortu. Nemluvě o tom, že dlouholetého šéfkurátora odvolal sám Fajt a dnes argumentuje tím, že musel pozici šéfkurátora sám zastoupit. „V případě této smlouvy je vážné podezření, že skutečně mohlo dojít k protiprávnímu jednání,“ pravil Staněk s tím, že v takovéto situaci prostě musel jednat.

Fajt znovu zdůraznil, že smlouva se týkala jeho autorské činnosti, která není ošetřena smlouvami s ním jako s manažerem Národní galerie. „Takže tady si myslím, že spíš mlží pan ministr,“ prohlásil Fajt.    

Staňka však nepřesvědčil. Ministr zkrátka má výhrady k jeho manažerskému působení. A ačkoli se spekuluje o tom, že na Fajtovo odvolání tlačil Hrad, Staněk to odmítá. „Já jsem tak nečinil z jakéhokoliv popudu, ale jen na základě výsledků, které mám v tuto chvíli v ruce,“ zlobil se člen vlády. V dalších forenzních auditech se podle něj může ukázat, že v Národní galerii došlo i k jiným manažerským pochybením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…