Kvůli suchu hrozí v celém Česku požáry. Praha zakázala kouření i ohně v parcích a zahradách

Kvůli přetrvávajícímu nedostatku srážek hrozí v Česku vznik požárů. Nízký stupeň nebezpečí požáru platí pro všechny kraje kromě Moravskoslezského. Riziko by se mohlo zvýšit v úterý, kdy má začít foukat vítr. Hasiči řeší v posledních dnech až dvojnásobek případů než obvykle. Třicet hodin bojovali s požárem na skalách u Libčic nad Vltavou u Prahy, hořel také les v Orlických horách. Praha kvůli výstraze zakázala v parcích, zahradách a lesích rozdělávání ohně a kouření cigaret, omezení platí i ve středních Čechách.

V Praze lidé nesmí oheň rozdělávat ani ve vzdálenosti padesát metrů od okraje lesa, na loukách a polích a v blízkosti skladů sena a slámy. Z nádrží určených pro hašení nesmí odebírat vodu. Kouřit na rizikových místech mohou kuřáci pouze elektronické cigarety. Pokud nejsou zajištěna bezpečnostní opatření, nesmí na železnici jezdit parní lokomotivy. Zákaz platí do odvolání. Podobné nařízení platí také ve Středočeském kraji.

Meteorologové ve výstraze platné od sobotního dopoledne obecně doporučují nerozdělávat oheň v lese, nevypalovat trávu a neodhazovat nedopalky. Nárůst nebezpečí očekávají v úterý, kdy začne foukat čerstvý jihovýchodní vítr.

Počasí v Česku ovlivňuje slábnoucí tlaková výše nad jižní Skandinávií. Slunečné a suché počasí s nedostatkem srážek bude pokračovat. Nejvyšší teploty o víkendu dosáhnou 19 až 23 stupňů Celsia a vydrží podle předpovědi ještě několik dní. Ochlazení a srážky by podle předpovědi mohly přijít až v pátek.

Hašení požáru u Prahy trvalo 30 hodin

Téměř třicet hodin hasiči likvidovali požár lesa a křoví na skalách u Libčic nad Vltavou poblíž Prahy. V pátek vyhlásili třetí stupeň poplachu ze čtyř možných, kvůli ohni nejezdily asi šest hodin vlaky mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou, dálkové vlaky na Děčín jely odklonem a nabíraly zpoždění. Uzavřena byla i nedaleká cyklostezka. 

Oheň zasáhl plochu přibližně 500 krát 100 metrů. Pod kontrolou byl zhruba od páteční půl páté odpoledne, později odletěl i vrtulník, který s hašením na špatně dostupném místě pomáhal. V sobotu ráno hasiči ještě hledali skrytá ohniska pomocí termokamer, poté zasažená místa důkladně prolévali vodou.

Na dohašování se podle mluvčího středočeských hasičů Petr Svoboda podílely asi dvě desítky hasičů. V sobotu po 17. hodine hašení skončilo a jednotky se vrátily na základny. Místo požáru budou ještě dva dny kontrolovat hasiči s termokamerou. Příčina požáru není známa, nikdo se při něm nezranil. „Vzhledem k tomu, že nedošlo ke škodě, tak se vyšetřovatelé tímto požárem nezabývají,“ řekl Svoboda. 

V Orlických horách hořel les

Požár propukl v sobotu také u Olešnice v Orlických horách, kde hořel mladý les na ploše asi 2,5 hektaru. K požáru vyrazilo osm jednotek hasičů z Čech a tři jednotky hasičů z Polska. Hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu ze čtyř.

Požár lesa na ploše zhruba 70 krát 350 metrů byl nahlášen kolem půl druhé odpoledne. „Lokalizace požáru byla asi v 16:00. Hasiči budou na místě ještě asi dvě až tři hodiny. Oheň se dostal i pod povrch do kořenového systému a vše tak musí prolít vodou,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Les vzplál v těžko přístupném místě směrem od Olešnice k česko-polským hranicím. Pro dopravu vody k hořícímu lesu si hasiči zřídili tři čerpací stanoviště. Příčinu požáru hasiči vyšetřují, nikdo se při něm nezranil. 

Požárů je dvakrát víc než obvykle

Hasiči tento týden hasili stovky požárů trávy nebo lesa. Počet případů je letos v dubnu v celém Česku extrémní, přispívá k tomu i sucho, ale příčinou často bývá lidská nedbalost při pálení biologického odpadu nebo při rozdělávání ohňů.

Hasiči už v předchozích dnech upozorňovali, že duben je na požáry v přírodě extrémní. Do 17. dubna jich zaznamenali 736. „Počínaje posledním březnovým víkendem se hasiči při hašení lesů, luk, travních porostů a biologického odpadu, nezastavili,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová. 

Podle ní do 17. dubna hasiči celkově zasahovali u téměř 1700 požárů. Průměrně tak denně vyjeli k 98 požárům, což je dvojnásobek dlouhodobého denního průměru. Za nárůstem stojí právě navýšení počtu požárů v přírodě, dodala.