Dnes Pátek - skorojasno 15°C
Zítra Sobota - jasno 20°C
Pátek 26. 4. 2024
Svátek má Oto
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Klimatizace do 124 pražských tramvají by se měly začít montovat letos
Klimatizace by jednou měla být ve všech tramvajích 15T ForCity, které jezdí v Praze. Foto: archiv DPP

Klimatizace do 124 pražských tramvají by se měly začít montovat letos

Pražský dopravní podnik (DPP) by měl letos začít montovat klimatizace do 124 tramvají Škoda 15T ForCity. Ve všech tramvajích tohoto typu by měly být klimatizace zabudované v příštím roce. Předpokládané náklady jsou 396 milionů korun. Dopravní podnik nyní čeká na posudek od ČVUT ohledně výběru dodavatele. Ten by měl mít k dispozici v řádu týdnů. Celkem bude v hlavním městě v budoucnu jezdit 250 nových tramvají vybavených klimatizací.

Doplnění klimatizace do tramvaje je podle Witowského zásadním zásahem do konstrukce celého vozu. Klimatizační jednotka by měla umět komunikovat s řídící jednotkou tramvaje. „Posudek ČVUT by měl potvrdit nebo vyvrátit, že Škodovka je tím jediným dodavatelem, který takové doklimatizování tramvají může dělat," řekl generální ředitel DPP Petr Witowski.

Posudek by měl řešit i výši ceny. Původně byla cena za doplnění 124 tramvají o klimatizaci stanovena na 434 milionů korun. „My jsme ještě se Škodovkou jednali a myslím, že v současné chvíli jsme na 396 milionech korun," řekl Witowski.

DPP také připravuje materiál do rady hlavního města, která bude investici schvalovat. Poté dopravní podnik vyzve vhodného dodavatele, aby začal s pracemi, které by měly začít letos a budou pokračovat i v příštím roce. Každý týden je dle náměstka primátora Adam Scheinherra (Praha Sobě) možné doplnit klimatizaci do dvou tramvají.

Při vybavení souprav klimatizací je nutné vyměnit podstropní kanál, nové kabely a klimatizace. Záruka na vozy je 24 měsíců. Garance dodávek náhradních dílů je podle mluvčí deset let od uvedení tramvaje do provozu. Klimatizace funguje automaticky a její chod nemůže řidič nijak ovlivnit. Všechna okna tramvaje lze při zapnuté klimatizaci otevírat, avšak cestující tak snižují její účinnost.

Tramvaje typu 15T ForCity začal podnik pořizovat přibližně před deseti lety. V uplynulých letech prošla tramvaj několika změnami. Upravena byla například přední maska vozu, začala do nich být montovávána klimatizace a změněn byl typ sedaček, kdy ty původní dřevěné, po nichž cestující za jízdy sklouzávali, začaly být nahrazovány plastovými.


Autor: ČTK

Pražská lítačka letos již podvanácté

24. dubna 2024 v 08:58

V pátek 26. dubna se koná  12. ročník závodu Pražská lítačka. Nově lze jako dopravní prostředek použít trolejbus nebo sdílené kolo. Registrace účastníků je od 15 hodin v Muzeu MHD ve Střešovicích, kde se také nachází cíl.

Začne první etapa opravy Slévačské ulice, potrvá do července

22. dubna 2024 v 07:55

Ve čtvrtek 25. dubna začne TSK Praha s opravou Slévačské ulice. První etapa proběhne v úseku od ulice Cíglerova po ulice Kukelská a Zdobnická. Během ní bude komplexně obnoven povrch komunikace, opraví se kanalizační vpusti, revizní šachty, dojde k úpravě dopravního značení a zařízení a k opravě...

Praha 6: Jak řešit pěší propojení Kladenské a Africké ulice

20. dubna 2024 ve 12:09

Pokud se chcete zapojit do rozhodování, která ze tří uvažovaných variant má šanci na realizaci, přijměte pozvání na veřejné setkání v úterý 23. dubna v 17 hodin u trafačky za domem na adrese Kladenská 12.

Děti rozdají smajlíky a mračouny

20. dubna 2024 v 08:07

Akce Smajlík vrací do ulic Prahy 4. Dopravně preventivní akci pořádá radnice a Policie České republiky. Děti si opět připravily pro řidiče smajlíky a mračouny.

Další články
Nahoru