Sucho za týden skončí, slibuje předpověď. Letní teploty vystřídá silné ochlazení a déšť

Neobvykle teplé počasí vydrží i v následujících dnech. Ochladí se až na konci příštího týdne, kdy by teploty měly klesnout až o deset stupňů. V závěru týdne bude podle meteorologů také pršet, srážky by mohly být místy i vydatné. Celkově by následující čtyři týdny měly být teplotně průměrné a srážkově slabě nadnormální nebo normální. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí Českého hydrometeorologického ústavu.

Podle předpovědi bude nejteplejším dnem příštího týdne čtvrtek, kdy průměrné nejvyšší denní teploty vystoupají až k letním 25 stupňům Celsia. Naopak v sobotu už meteorologové očekávají o deset stupňů méně.

„Poté bude následovat o něco chladnější týden. V prvních dvou květnových dekádách se bude udržovat počasí s teplotami odpovídajícími této roční době,“ uvedli meteorologové.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Období sucha, kdy za uplynulých 31 dnů na území Česka spadlo v průměru jen kolem šesti milimetrů srážek, brzo skončí. „Na začátku týdne se srážky budou objevovat jen ojediněle, v závěru týdne se už objeví na celém území a místy by mohly být i vydatnější,“ uvádí předpověď.

I v dalších třech týdnech meteorologové očekávají četnější srážky s úhrny nad normálem nebo kolem hodnot normálních pro toto roční období. 

Průměrná teplota pro období od 22. dubna do 19. května je 12,6 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 2000, kdy průměr činil 16,5 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr 7,8 stupně meteorologové zaznamenali v roce 1980.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňují meteorologové. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.