Adidas chce chránit planetu novými 100% recyklovatelnými teniskami. Po obnošení z nich vytvoří nové boty

Filip HouskaFilip Houska

futurecraft.loop-adidas-1
0Zobrazit komentáře

Adidas již dlouhá desetiletí patří k předním a vysoce úspěšným výrobcům sportovní obuvi, což této původem německé firmě dává ideální zázemí i pro experimenty založené na aktuálních celosvětových problematikách. Tím největším jsou nepochybně tenisky vyrobené z mořských plastů, na kterých od roku 2016 pracuje s environmentální organizací Parley for the Oceans. Těch mělo být vloni vyprodukováno okolo 5 milionů a letos se chystá další várka ve více než dvojnásobném množství. Adidas tím však zdaleka nekončí.

Jelikož německý obr považuje ochranu životního prostředí, zejména tedy redukci jednorázových plastů, za svou prioritu, rozhodl se, že svůj teniskový sortiment obohatí o další ekologickou siluetu. Tou se stává Futurecraft.Loop, nový sportovní model, který na první pohled sice nevypadá nijak odlišně od známých tenisek z nabídky, ale klíčově se liší svou stavbou a výrobou. Silueta má být totiž 100% recyklovatelná. Od podrážky až po detailní zakončení tkaniček.

futurecraft.loop-adidas-3

Pro produkci této modelové kolekce má dvojka na trhu se sportovním vybavením používat takzvaný termoplastický polyuretan (TPU), materiál, který je mimo jiné charakteristický svou schopností se plně rozložit. Adidas tomu navíc dopomůže svými technologickými metodami, jež využívá i například pro boty v kolaboraci se zmíněnou Parley for the Oceans.

Zajímavé také je, že Futurecraft.Loop nemají být zpevňovány žádným lepidlem ani jinými prvky, které by možnost 100% recyklace narušovaly. Všechny komponenty mají držet pospolu pouze díky teplu, respektive výrobnímu procesu, pomocí něhož se části TPU k sobě spojují žárem.

Budoucnost Adidasu je v udržitelnosti produktů

Celá iniciativa pak vychází z jednoduché řečnické otázky, kterou si vedení příslušných divizí v Adidasu a samotní designéři položili: „Co se stane s botou, kterou obnosíte?“ Drtivá většina lidí ji zkrátka vyhodí a dále se nestará, lidé v Adidasu naopak nechtějí následnou fázi tenisky ponechat náhodě, která by tak či tak ovlivňovala životní prostředí. Proto má být každý vyhozený pár modelu Futurecraft.Loop vystavován procesu umytí a rozdrcení do formy pelet, jež by se použily pro výrobu druhé generace těchto bot. To má být další experiment, ke kterému se firma chystá.

futurecraft.loop-adidas-4

„Zavázali jsme se k vytvoření nové typu produktu, který můžeme vzít zpět, rozdrtit a znovu použít do dalšího, nového výrobku. Věděli jsme, že je tato vize dalekosáhlá v každém směru: technickém a behaviorálním. Byly časy, kdy jsme nemohli překonat některé technické překážky, ale nyní jsme ten první krok udělali. Hřiště se změnilo,“ komentuje tuto novinku Tanyaradzwa Sahanga, manažerka divize pro technologické inovace v Adidasu.

adidas-hra-o-truny

Přečtěte si takéPoslední řada seriálu Hra o trůny zasáhla i Adidas. Navrhl k ní unikátní kolekci tenisek UltraboostPoslední řada seriálu Hra o trůny zasáhla i Adidas. Navrhl k ní unikátní kolekci tenisek Ultraboost

Ostatně Adidas tím zároveň vstupuje i do nového byznysového modelu, který by měl být výhledově založen právě na produkci výrobků ze zboží, jež bylo v minulosti vyhozeno a následně zrecyklováno. Co se týče samotného vydání recyklovatelných tenisek, širší veřejnost se na ně může těšit až za dva roky, konkrétně na přelomu jara a léta roku 2021. Momentálně jsou Futurecraft.Loop testovány pouze vybranými influencery a sportovci, a to v počtu 200 kusů.

Jakmile se pak dostanou do běžného prodeje, dle slov Adidasu by měly být na takové úrovni, která plnou recyklovatelnost umožňuje. Dost možná by se na trh měly dostat i páry, které specifickou recyklací již prošly. Zatím tomu ale tak není a pro Adidas znamená tato iniciativa aktuálně nový směr, kterým se bude chtít vydat.

futurecraft.loop-adidas-5

Foto: Adidas

První generace modelu Futurecraft Loop

futurecraft.loop-adidas-2

Foto: Adidas

Ekologické tenisky edice Futurecraft.Loop

Foto: Adidas

Diskuze (0)

Novinka

Anonym