Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  20.04.2019 18:22:09

Dlouhodobé spoření je chyba, za kterou draze platíte

Spoření Vám má pomoci zajistit si dostatečnou finanční rezervu pro nepříznivé životní situace, jako jsou například ztráta zaměstnání, dlouhodobá nemoc, pokažení automobilu apod. S finanční rezervou toto období překlenete aniž byste museli výrazně snižovat svůj životní standard, rozprodávat svůj majetek či se zadlužovat. Od spořicích produktů byste tedy měli očekávat:

- okamžitou dostupnost peněz,

- zachování nominální hodnoty peněz,

- ochranu peněz, např. na vklad se vztahuje pojištění vkladů.

Od spořicích produktů byste naopak neměli očekávat že Vám reálně zhodnotí peníze (výnosy spořicích účtů se nachází pod hranicí inflace, tj. peníze zde reálně ztrácí na hodnotě). Pokud tedy chcete dávat stranou peníze, které plánujete použít např. na studia svých dětí, financování svého života na penzi apod., spořicí produkty nejsou vhodným místem, kam tyto peníze uložit.

U tzv. dlouhých peněz, tj. volných finančních prostředků, jež plánujete využít za mnoho let, není řešením „spoření“ a „investování“. Investováním máte reálnou šanci na to, že skutečná hodnota Vašich úspor nejenže zůstane zachována, ale dokonce se i zvýší. Věděli jste, že doplňkové penzijní spoření není „spořením“ ale investicí (slovo „spoření“ je zde použito aby odstranilo averzi, kterou lidé mají z investování)? Penzijní fond Vaše prostředky vkládá do dluhopisů, pokladničních poukázek, akcií apod., a to v závislosti na zvoleném programu. To samo o sobě nasvědčuje, že „spoření“ Vám nepomůže financovat Vaše dlouhodobé plány.

Na spořicích produktech byste měli mít uloženy prostředky odpovídající 3-12 měsíčním výdajům. Pokud se Vám podaří dát si stranou více peněz, už byste je měli začít zhodnocovat investicemi na kapitálových trzích, např. prostřednictvím podílových fondů, investičních certifikátů apod. Abyste tyto peníze ušetřili, jistě jste museli tvrdě pracovat a omezovat se, proč si tedy nechat volné prostředky „požrat“ inflací?

Shrnutí:

- pokud nemáte volné finanční prostředky ve výši 3-12 měsíčních výdajů, začněte spořit na spořicích produktech typu spořicí účty, termínované vklady s krátkou výpovědní lhůtou.

- od spoření nečekejte, že Vám peníze zhodnotí.

- Jakmile budete mít dostatečně velkou finanční rezervu, začněte si peníze postupně ukládat do produktů určených ke střednědobému zhodnocení peněz, např. (s přivřením očí) stavebního spoření, podílových fondů, investičních certifikátů, dluhopisů, akcií. Svůj záměr však nejdřív zkonzultujte s odborníkem, který Vám navrhne správnou investiční strategii.

Pozn. tento článek má pouze informativní charakter informace v něm obsažené nejsou poradenstvím ani investičním doporučením.

26.04. 12:08  Souhlasím (tomekkk)
26.04. 11:56  Ale houby (Leol)
24.04. 01:00  Ale houby (Václav)
23.04. 09:21  Souhlasím (kohoutek)
22.04. 10:48  Souhlasím (Martin2019)








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688