Okolo Alp navazuje na tradici závodu Kolem Trentina, ale po přesunutí části závodu do Rakouska se změnil název. Závod bývá oblíbený mezi favority Giro d´Italia, ale letos sem z velkých favoritů zamířil jen Vincenzo Nibali. Další významní favorité, Tom Dumoulin, Primož Roglič, Simon Yates a další mají jiný program. 

1. etapa Kufstein - Kufstein (144 km)

Úvodní etapa se točí na okruhu v okolí Kufsteinu s malým odbočením do větších kopců v závěru závodu. Etapa není vysokohorská, ale rozhodně je hodně selektivní.  


2. etapa Reith im Alpbachtal - Schenna/Scena (179 km)

Druhá etapa je nejdelší z celého závodu a navštíví také část okruhu Mistrovství světa v Innsbrucku, včetně stoupání Olympia. Poté cyklisté vystoupají Brenner a vydají se na Jaufenpass. Ten se tyčí ve výšce 2094 metry nad mořem. Odtud se dlouho klesá až do Merana a cílový výjezd není dlouhý, má pět kilometrů. 


3. etapa Salorno - Baselga di Piné (106 km)

Nekratší bude středeční etapa s délkou jen málo přes sto kilometrů. Stoupání na trati nejsou příliš těžká, ale vzhledem k délce etapy očekáváme aktivní pojetí závodu. 


4. etapa Baselga di Piné - Cles (134 km)

Ani čtvrteční etapa není dlouhá a přejíždí dvě náročná stoupání Forcella di Brez (5,9 km, 10,2 %) a Passo Predaia (10,4 km, 7,4 %).  


5. etapa Caldaro - Bolzano (149 km)

Poslední etapa vede přes velká stoupání Collalbo a San Genesio, ale cíl je poměrně daleko za nejvyšším bodem etapy Altopiano del Salto. Ze sjezdu a po rovině je to ještě 26 kilometrů do cíle v Bolzanu. 


Favorité 

Startovní listina je letos o něco slabší než loni, kdy vyhrál Thibaut Pinot před Domenicem Pozzovivem a Miguelem Angelem Lopezem. Přesto na startu vidíme dva nejlepší specialisty na Grand Tour posledních let, Vincenza Nibaliho a Chrise Frooma. Ani jednomu se letos nedaří, ale vše směřují až na třítýdenní závody. Nibali na Giro a Froome na Tour. 

Nibali zde vyhrál už v roce 2013 a nyní si chce ověřit, že nedávný vysokohorský trénink proběhl podle plánu. Nibali letos v kopcích nestačil na nejlepší, na UAE Tour a Tirreno - Adriatico se trápil. Giro je pro něj vrcholem sezóny, je to jediný závod, na kterém mu opravdu záleží. Pokud se mu nebude dařit na Okolo Alp, nebude to dobré znamení. 

Chris Froome se připravuje až na Tour de France a Okolo Alp ani neměl původně jet, ale letos mu nejde nic podle plánu a tak se rozhodl pro další závod. Foome také intenzivně trénoval po Kolem Katalánska, kde nebyl příliš použitelný ani jako domestik pro Egana Bernala. Tým Sky na závod nevzal žádného jiného lídra, Geraint Thomas i Egan Bernal mají jiný program. 

Letos velmi silná Astana nebude v Itálii a Rakousku v nejsilnější sestavě, ta zamířila na ardenské klasiky. Lídrem bude Pello Bilbao a pomáhat mu bude i Jan Hirt, který opět míří na italské Giro a před Okolo Alp trénoval ve vysokohorském prostředí. 

Tým BORA - hansgrohe povede Rafal Majka. Polský vrchař se chytil už na Kolem Katalánska, kde dokončil na sedmém místě celkového pořadí. Majka neměl snadné jaro, na Tirreno - Adriatico byl sražen nepozorným divákem už v úvodní časovce a zbytek závodu se trápil. Připravuje se na Giro a Okolo Alp by měl být poslední akcí před růžovým závodem.

Pátým a posledním týmem WorldTour na startu je AG2R La Mondiale. Francouzský celek pojede pouze v pěti s Alexisem Vuillermozem v pozici lídra. Také pro Vuillermoze by to měl být psolední závod před startem Gira 11. května. 

Foto Sirotti