Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velikonoční předpověď: Počasí probudilo klíšťata, experti mluví o velkém riziku

Sezóna klíšťat se blíží. Jak se bránit?
Sezóna klíšťat se blíží. Jak se bránit?
Foto: Pixabay

Zima je definitivně za námi. Znamená to mimo jiné, že se probudila klíšťata, která budou v příštích dnech velmi aktivní. Vyplývá to z předpovědi aktivity klíšťat, kterou společně se Státním zdravotním ústavem vydává Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V sobotu a v neděli byla aktivita klíšťat na 7. stupni, v pondělí dokonce bude na 8. stupni z desetistupňové škály. Sedmý a osmý stupeň aktivity klíšťat označují experti za velké riziko. Meteorologové doporučují použití repelentu.

Lidé by si neměli sesedat a nelehat v porostech, ne měli by vstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází. Doporučují si také po příchodu domů zkontrolovat tělo a případných klíšťat se zbavit.

Na klíšťata nejčastěji narazíte v listnatých a smíšených lesích a porostech křovin a na okrajích vodních toků. Často se klíšťata vyskytují i v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách. Výrazně méně jich je v jehličnatých lesích, hlavně jsou-li bez podrostu, a v kamenitém prostředí s minimem porostu.

Kromě toho by měli být kvůli počasí na pozoru také alergici. Co se pylových alergenů týče, doznívá v nižších polohách sezona břízy, jasanu a vrby, ale pylu bude ve vzduchu stále dost, varují meteorologové z Meteopressu. Postupně navíc začínají kvést duby, buky a platany, takže léky na alergii radši mějte vždy u sebe.

Jaké počasí je pro alergiky nejhorší?

Vítr

Vítr zvyšuje koncentraci pylových zrn ve vzduchu a může je odnášet až na vzdálenosti několika kilometrů. Pokud máte alergii na pyl, zavírejte okna a je-li to možné, během větrných dní nevycházejte ven.

Déšť, vysoká vlhkost

Déšť a vlhkost váže pylová zrna na částice vody a snáší je dolů k zemi. Těsně po dešti je vzduch téměř bez alergenů. Na druhou stranu, vysoká vlhkost vzduchu, například před bouřkou, může způsobovat  zhoršení podmínek pro alergiky. Dochází totiž k praskání pylových zrn a tím k vypouštění alergenů do vzduchu. Ve vlhku se velice dobře daří plísním a roztočům.

Vysoká teplota

Za horkých letních dnů bývá nejvíce znečištěný vzduch. Vysoké koncentrace ozonu a smogu jsou dalším spouštěčem alergií. Pylová zrna se velice dobře vážou na uhlíkové zplodiny a tím se zvyšuje koncentrace alergenů ve vzduchu.

Témata:  počasí klíšťata alergie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy